Caserola de vita cu orz

Boabele de ienupar dau acestei retete un gust distinct. Carnea de vita este gatita la cuptor, pana se topeste in gura

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 20 de minute, plus 8 ore marinare
Timp de gatit: 2–2 1/4 ore

Ingrediente:

500 g carne de vita, curatata de grasime si taiata cubulete de 5 cm
2 catei de usturoi pisati
3 foi de dafin
6 boabe de ienupar zdrobite
1 fir de cimbru proaspat
250 ml vin rosu
12 cepe mici, circa 400 g in total
1 lingura ulei de masline extra virgin
55 g orz de gatit (scotian)
400 ml bulion de vita
3 morcovi mari taiati bucati mari, circa 425 g in total
2 tije de telina feliate
300 g napi galbeni taiati bucati de 4 cm
sare si piper

Preparare:

Se pune carnea de vita intr-un castron, cu usturoi, foi de dafin, ienupar si cimbru. Se toarna deasupra vinul, apoi se acopera vasul si se lasa carnea la marinat in frigider, timp de 8 ore, sau peste noapte.

A doua zi, se incalzeste cuptorul la 160°C. Se pun cepele intr-un castron si se acopera cu apa clocotita. Se lasa 2 minute, apoi se scurg. Cand s-au racit indeajuns ca sa poata fi manuite, se descojesc. Se pun apoi cepele deoparte.

Se scoate carnea din marinata si se sterge cu prosoape de hartie. Se incinge uleiul intr-o caserola termo- rezistenta, la foc iute. Se adauga carnea si se rumeneste uniform pe toate partile. Se face acest lucru in transe, daca este nevoie. Se scoate carnea din caserola si se asaza pe o farfurie.

Se adauga ceapa in caserola si se gateste incet 3–4 minute, sau pana ce incepe sa se coloreze uniform. Se adauga orzul si se caleste 1 minut, amestecand, apoi se pun inapoi carnea si sucul lasat de ea pe farfurie. Se adauga bulionul si se lasa sa fiarba incet.

Se strecoara marinata in caserola si se adauga foile de dafin si cimbrul. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se acopera cu un capac etans, se transfera in cuptor si se gateste 45 de minute.

Se adauga morcovii, telina si napii si se amesteca bine. Se acopera vasul din nou si se gateste inca 1–1 1/4 ore, sau pana cand carnea, orzul si legumele sunt fragede. Se scot foile de dafin si cimbrul inainte de a se servi.

Cateva idei:

• Sosul se va ingrosa rapid. Daca preferati un sos mai subtire, adaugati inca 120 ml de bulion de vita cu 20 de minute inainte de sfarsitul timpului de gatit.
• Pentru a prepara o caserola cu carne de miel si orz, folositi carne slaba de miel in locul celei de vita si marinati-o peste noapte in 250 ml cidru sec amestecat cu 2 lingurite mustar de Dijon, 1 lingurita melasa si 1 lingurita zahar brun. Uscati si rumeniti carnea exact ca in reteta principala. Adaugati 1 ceapa feliata in caserola si gatiti-o 4–5 minute, pana incepe sa se coloreze, apoi adaugati orzul si amestecati 1 minut. Turnati 250 ml bulion de miel sau de legume, 150 ml suc de rosii si marinata, si adaugati un fir de rozmarin. Acoperiti si gatiti in cuptor 45 de minute. Adaugati apoi 250 g morcovi tineri si 250 g napi mici taiati in jumatate sau sferturi. Gatiti inca 1 – 1 1/4 ore, sau pana ce totul devine fraged.

Avantaje:

• Orzul scotian pastreaza si straturile exterioare ale grauntei (acestea sunt inlaturate pentru a obtine arpacas), si contine deci toti nutrientii grauntei integrale.
• Bobul de orz contine fibre gumoase numite beta-glucani, care par a avea importante proprietati de scadere a colesterolului.
• Carnea de vita este o excelenta sursa de fier, atat din puncte de vedere cantitativ, cat si din punctul de vedere al eficientei cu care este absorbit de organism.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
155
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza