Caserola cu pui si rozmarin

Prepara o caserola originala, care in Marea Britanie se cheama cobbler si este acoperita cu aluat ca de biscuiti (scone)

 

<p>

Portii 6
Timp de preparare: 1 1/2 ora, plus racirea
Timp de gatit: 10–15 minute

Ingrediente:

1 pui, circa 1,1 kg
2 fire rozmarin proaspat
1 foaie de dafin
1 lingura ulei de floarea-soarelui
1 ceapa feliata
1 catel de usturoi tocat
2 ardei grasi verzi curatati de sminte si feliati
170 g ciupercute champignon taiate in patru
2 cutii rosii tocate, 400 g fiecare
2 linguri sherry demi-sec (optional)
115 g masline negre curatate de samburi
piper

Topping cu rozmarin:

100 g faina alba, care creste singura
100 g faina integrala, care creste singura
1/4 lingurita sare
1 lingurita praf de copt
2 lingurite rozmarin proaspat
30 g unt
100 ml lapte semidegresat

Preparare:

Se pune puiul intr-o oala mare, impreuna cu firele de rozmarin si foaia de dafin. Se acopera cu apa si se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierbe 1 ora, pana ce este fraged.

Se scoate puiul din lichid. Cand s-a racit indeajuns ca sa poata fi manuit, se scoate carnea de pe carcasa, aruncand pielea. Se taie carnea bucatele si se pune deoparte.

Se incinge uleiul intr-o cratita mare. Se adauga ceapa, usturoiul, ardeii grasi si ciupercutele si se gatesc 5 minute, amestecand ocazional, pana cand ceapa incepe sa se rumeneasca. Se adauga rosiile, cu suc cu tot, sherryul si maslinele, dupa care se asezoneaza cu piper. Se ia cratita de pe foc si se pune deoparte.
Se incalzeste cuptorul la 230°C.

Pentru a prepara toppingul, se pun cele doua tipuri de faina, sarea, praful de copt, rozmarinul tocat si piperul intr-un castron. Se amesteca, apoi se freaca cu unt, pana ce mixtura capata aspectul firimiturilor de paine. Se face o adancitura in centru si se adauga laptele. Se amesteca pana se obtine un aluat moale, dar nelipicios, adaugand mai mult lapte, daca este nevoie. Se transfera aluatul pe o suprafata presarata cu faina si se framanta rapid, apoi se ruleaza ca un cerc de 1 cm grosime si 18 cm diametru. Se taie 6 felii triunghiulare.

Se adauga bucatile de pui in mixtura de vegetale. Se pune cratita din nou pe foc si se da in clocot; se fierbe 2–3 minute, pana se reincalzeste, amestecand ocazional. Se transfera intr-o forma adanca, de placinta, de 2 litri.

Se aranjeaza feliile de aluat peste mixtura de pui si se ung cu putin lapte, daca se doreste. Se coace mancarea 10–15 minute sau pana cand toppingul a crescut si s-a rumenit. Se serveste fierbinte.

Cateva idei:

• Inlocuiti vegetalele din reteta cu telina feliata, morcovi taiati rondele si vinete taiate cubulete.
• Folositi ardei grasi galbeni sau rosii, in locul celor verzi, ca sa obtineti un gust mai dulceag.
• Pentru un topping de mamaliga, taiati in 12 felii (discuri) o bucata de mamaliga gata preparata. Aranjati discurile, putin suprapuse, deasupra umpluturii de pui si ungeti-le cu putin ulei de masline extravirgin. Coaceti 10–15 minute, pana ce incep sa se rumeneasca.
• Lichidul de la fierberea puiului (vezi pasul 1) poate fi folosit ca baza pentru o supa.
• Inlocuiti rosiile din cutie cu un sos bazat pe lichidul in care a fiert puiul. Amestecati 3 linguri amidon cu putina apa rece. Dati in clocot 45 ml din supa strecurata si turnati in ea mixtura de amidon. Fierbeti incet, amestecand, pana se ingroasa. Incorporati 2 linguri pasta de rosii, sherryul si maslinele. Asezonati dupa preferinta.

Avantaje:

• Faina integrala este o excelenta sursa de vitamine B, fier si zinc. Mai contine si fibre, mai ales din cele insolubile.
• Ardeii grasi sunt plini de vitamina C – la aceeasi greutate ofera de doua ori mai multa vitamina C decat portocalele. Sunt, de asemenea, bogati in betacaroten pe care organismul il converteste in vitamina A.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
223
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza