Caserola cu porc

Combinatia de fasole, legume si carne de porc transforma aceasta reteta din sud-vestul Frantei intr-un festin la caserola
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 1 1/2 ore, plus 8 ore pentru muiat
Timp de gatit: 1 3/4 ore

Ingrediente:

150 g fasole uscata haricot muiata cel putin 8 ore
1 lingura ulei de masline extra virgin
280 g muschi file de porc, taiat cubulete de 2,5 cm
85 g carnati frantuzesti condimentati si usturoiati taiati bucatele
1 ceapa tocata
2 tije de telina tocate
2 morcovi taiati rondele subtiri
1 nap tocat
1 cutie de rosii tocate, circa 400 g
150 ml vin alb sec
400 ml bulion de porc sau de pui
1 lingura piure de rosii
2 foi de dafin
4 fire de cimbru proaspat
sare si piper

Crusta de firimituri de paine:
1 lingura ulei de masline extra virgin
85 g firimituri de paine alba
15 g patrunjel tocat

Preparare:

Se scurge fasolea muiata si se clates-te sub jet de apa. Se pune intr-o oala, se acopera cu apa proaspata si se da in clocot. Se fierbe rapid 10 minute, apoi se acopera oala partial si se fierbe la foc mic 50–60 de minute, pana cand fasolea s-a fiert. Se scurge si se pune deoparte.

Se incinge uleiul intr-un vas mare, termorezistent, se adauga carnea de porc si se prajeste la foc mediu timp de 5–6 minute, sau pana se rumeneste. Se scoate cu o spumiera si se pune deo-parte. Se adauga carnatii in vas si se rumenesc putin. Se scot cu o spumiera si se pun deoparte.
Se adauga in vas ceapa, telina, morcovii si napul si se prajesc 5 minute, amestecand ocazional, pana ce legumele sunt rumene si moi.
Se readuc in vas carnea si carnatii de porc. Se adauga apoi fasolea, rosiile cu suc cu tot, vinul, bulionul de carne, piureul de rosii, foile de dafin si cimbrul. Se dau in clocot, apoi se reduce flacara, se acopera si se fierbe 1 1/2 ore, sau pana se fragezesc carnea si legumele.
Chiar inainte de a servi mancarea, se prepara crusta de firimituri de paine. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie, se adauga firimiturile si patrunjelul si se prajesc la foc mediu, amestecand constant, 3–4 minute, sau pana ce firimiturile se fac aurii si crocante.
Se potriveste mancarea de sare si piper. Se presara deasupra mixtura de firimituri, in mod uniform, si se serveste imediat.

Cateva idei:

• Pentru o crusta de firimituri foarte crocanta, puneti caserola sub grill cateva minute.
• Este o mancare care poate fi preparata dinainte, pentru mese in familie. Inainte de a o servi, reincalziti-o si apoi presarati deasupra firimiturile cu patrunjel.
• In loc de file de porc si carnati usturoiati, folositi file de miel si 2–3 carnati proaspeti, de porc sau de miel, condimentati sau cu verdeturi.
• Pentru a prepara un cassoulet vegetarian, omiteti carnea de porc si carnatii, folositi bulion de legume si mariti cantitatea de fasole la 300 g. Folositi fasole diferita, cum ar fi haricot (fasole verde fideluta), borlotti si flageolet (fasole galbena lata). La pasul 4, fierbeti incet 45 de minute, adaugand in ultimele 10 minute 250 g fasole grasa proaspata, decor-ticata. Pentru topping, gatiti 55 g seminte de pin impreuna cu firimiturile si patrunjelul, apoi luati tigaia de pe foc si adaugati 30 g branza parmezan proaspat rasa.

Avantaje:

• Fasolea haricot este o sursa buna de proteine in mancaruri cum sunt caserolele si tocanele, categorie in care se inscrie si aceasta reteta. Carnea poate fi deci prezenta in cantitati destul de modeste.
• Carnea slaba de porc are un continut de grasime mai mic decat cea de vita sau de miel. Este o excelenta sursa de zinc si una folositoare de fier.
• Napii contin vitamina B6 si niacina, precum si cantitati utile de vitamina C.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
140
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza