Caserola cu legume de iarna

O reteta care se poate prepara fara ingrediente exotice sau ore de pregatiri minutioase

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:

2 cepe, fiecare taiata in 6 bucati
3 morcovi, taiati bucatele
3 tulpini de telina, taiate bucatele
400 g cartofi dulci, sau napi galbeni, taiati cubulete
1 litru de supa simpla de legume, fierbinte, preferabil preparata in casa
2 catei de usturoi, tocati marunt
3 fire de praz (circa 300 g), taiate in rondele groase
150 g arpacas
2 lingurite de salvie uscata
sare si piper
3 linguri de patrunjel, tocat mare, pentru ornat

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se pun intr-o caserola – sau alt vas rezistent la flacara – ceapa, morcovii, telina si cartofii dulci (sau napii). Se toarna peste ele zeama de legume si se da totul in clocot.

Se adauga usturoiul, prazul, arpacasul si salvia, si se asezoneaza. Se amesteca, se acopera caserola si se baga la cuptor, unde se lasa 1 ora, sau pana cand legumele se inmoaie, iar arpacasul devine fraged.

Se presara deasupra patrunjel si se serveste, alaturi de 1-2 felii groase de paine de casa.

Cateva idei:

• In aceasta reteta, se potriveste si o combinatie de linte, 55 g, si arpacas, 100 g. Dupa ce se gatesc 30 de minute, se adauga in caserola 1 mar golden delicios, curatat si taiat feliute. La final, se presara deasupra 50 g de alune, prajite si tocate mare, impreuna cu patrunjelul.
• Pot fi adaugate si alte legume: pastarnac, napi si miez de dovleac placintar sau kabocha.
• Se foloseste cidru sec in loc de supa simpla de legume; se adauga 50 g pere uscate, tocate, pentru a-i da mancarii un pic de dulceata.
• Caserola poate fi fiarta lent, pe aragaz, timp de 45-50 de minute, in loc sa fie preparata in cuptor. Se amesteca ocazional.

Avantaje:

• Arpacasul este cunoscut ca avand un efect calmant asupra intestinelor si tractului urinar. Mult timp a fost considerat un aliment hranitor pentru cei aflati in convalescenta. Are efect benefic si asupra celor care sufera de stres sau oboseala cronica.
• Unele fibre prezente in boabele de arpacas (beta-glucani) par sa aiba o abilitate spectaculoasa de a scadea nivelul de colesterol din sange.
• Radacinoasele si prazul contin multe fibre, vitamine si minerale.
• In prima faza a prepararii, ingredientele nu sunt prajite, astfel ca aceasta caserola e lipsita de grasimi. Adaugand putina paine, masa se echilibreaza, printr-un plus de carbohidrati sanatosi.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
132
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza