Cartofi cu brânză la cuptor

Cartofi gratinați cu brânză aromată, cu o crustă crocantă
 

Ingrediente pentru 4-6 porții

1 kg de cartofi

1 cățel de usturoi

200 g brânză Gruyère sau Emmentaler

ulei pentru ungere

sare, piper alb

2 ouă

250 ml lapte

125 g frișcă

nucșoară rasă

 

1. Se curăță, se spală și se taie cartofii în felii subțiri, folosind un robot de bucătărie sau o răzătoare. Se șterg cu un prosop de hârtie. Se curăță și se înjumătățesc cățeii de usturoi. Se încălzește cuptorul la 180°C (gaze 2). Se rade brânza. Se freacă superficial cu usturoi tava termorezistentă și se unge cu ulei.

2. Se pune un strat din feliile de cartofi în tavă. Se presară un vârf de cuțit de sare, piper și o cincime din brânză. Apoi se așază alternativ câte un strat de felii de cartofi, se asezonează și se presară un strat de brânză, până când toate ingredientele sunt utilizate. Ultimul strat este cel de brânză.

3. Se amestecă bine ouăle, laptele, smântâna, sarea, piperul și nucșoara. Se toarnă frișca peste cartofii gratinați, apoi se pune la cuptor pentru 1 oră, până când cartofii devin moi. Pentru ca brânza să nu se ardă, tava se acoperă cu folie de aluminiu. Se servește fierbinte.

Vote it up
122
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza