Cartofi copti, umpluti

Cartofii copti, fierbinti, pot alcatui o mancare usor digerabila si simplu de preparat, care nu are neaparata nevoie de adaosuri generoase de unt si branza ca sa fie delicioasa

 

Umplutura vegetariana combina ciuperci si dovlecei. Puteti alege insa ton cu porumb, sau rosii cherry cu usturoi copt.

Timp de preparare: 15-20 de minute
Timp de gatit: 1 si 1/4 ore

Ingrediente:

4 cartofi pentru copt, circa 300 g fiecare
2 linguri de ulei de masline extravirgin
200 g ciupercute (palarii cu diametrul de circa 5 cm)
1 dovlecel mare, circa 170 g, feliat
1 lingurita de otet de vin rosu
1 lingurita de mustar de Dijon
4 linguri de patrunjel, tocat
sare si piper

Mod de preparare:

1. Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se infige o frigare metalica in fiecare cartof. (Folosirea unei frigari metalice favorizeaza transferul de caldura catre centrul cartofului, astfel ca prepararea este mai rapida.) Se asaza direct pe gratarul cuptorului si se coc cartofii o ora si un sfert, sau pana cand sunt fragezi.

2. Se prepara umplutura de dovlecei si ciuperci imediat ce se pun cartofii in cuptor, astfel ca aromele legumelor sa aiba timp sa se intrepatrunda. Poate fi preparata si atunci cand cartofii sunt gata, caz in care mancarea se serveste fierbinte. Se incinge un gratar mare, de fonta, sau o tigaie. Se stropeste cu jumatate din cantitatea de ulei, si se gatesc ciupercile si feliile de dovlecel timp de 10-15 minute, sau pana cand se rumenesc pe alocuri, se inmoaie si lasa zeama.

3. Se transfera legumele intr-un castron, cu lichid cu tot, si se adauga restul de ulei, otetul si mustarul. Se asezoneaza dupa gust, se amesteca bine si se lasa sa stea pana ce sunt gata cartofii.

4. Cartofii se despica, apoi se apasa usor pentru a indeparta jumatatile, pastrandu-le unite pe o parte. Se adauga patrunjelul la legume, se amesteca, apoi se introduc in deschizaturile cartofilor. Preparatul se serveste imediat.

Avantaje:

Cartofii sunt o sursa excelenta de vitamina C, mai ales daca sunt gatiti in coaja, caci vitamina se afla chiar sub aceasta. Un cartof proaspat recoltat poate contine de zece ori mai multa vitamina C decat unul care a fost depozitat o anumita perioada.

Vote it up
201
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza