Cartofi copti cu somon afumat

Cartofii cu coaja, unsi cu ulei de masline si unt si apoi copti in cuptor, dezvolta un gust excelent si o textura crocanta.
 
<p>Portii 8
Fiecare portie contine
162 kcal, 7 g proteine, 7 g grasimi (din care 3 g grasimi saturate), 18 g carbohidrati (din care 2 g zahar), 2,5 g fibre

Ingrediente

8 cartofi in coaja, circa 200 g fiecare
2 linguri ulei de masline extravirgin
20 g unt
125 g somon afumat
1 lingura suc de lamaie
150 g branza proaspata de vaca
1 lingura capere scurse si tocate
2 linguri marar proaspat tocat
sare si piper
ramurele mici de marar, pentru decor

Timp de preparare si gatit: 1 3/4 ora–2 ore

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 200°C. Se spala cartofii si se sterg cu prosoape de hartie. Se infig in frigari de metal – asta ii ajuta sa se gateasca mai repede. Se unge coaja lor cu 1 lingura ulei, apoi se presara cu sare. Se aranjeaza pe o tava de copt si se gatesc 1–1 1/4 ora, sau pana cand se fac fragezi.

Se scot cartofii din frigari si se taie in jumatate, pe lungime. Se scobeste miezul, lasand langa coaja doar un strat gros de 1 cm. (Folositi miezul scobit pentru a gati chiftelute de peste, sau ca sa preparati un topping de placinta.) Se taie fiecare bucata din nou pe lungime si se asaza, pe partea cu coaja, pe o tava de copt mare si curata.

Se topeste untul cu restul de 1 lingura ulei de masline si se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper. Se ung cu aceasta mixtura bucatile de cartofi, pe partea cu miez. Se pune tava in cuptor si se coc alte 12–15 minute, pana ce se rumenesc si se fac crocanti.

Intre timp, se taie somonul fasiute subtiri si se stropeste cu suc de lamaie. Se amesteca intr-un castron branza cu caperele si cu mararul tocat, apoi se adauga fasiutele de somon si se amesteca din nou.

Se lasa cartofii sa se raceasca putin, 1–2 minute, apoi se pune peste fiecare bucata putin din mixtura de branza, somon si marar. Se orneaza fiecare bucata de cartof cu ramurele mici de marar proaspat si se servesc cat inca sunt calde.

Avantaje
• Cartofii in coaja pastreaza mai bine vitaminele si mineralele, caci multe se gasesc exact sub coaja. Mancand cartofii cu coaja cu tot marim si cantitatea de fibre primita de organism.
• Somonul este un peste uleios si o buna sursa de acizi grasi esentiali omega-3, un tip de grasimi polinesaturate care protejeaza impotriva bolilor de inima. Aceste uleiuri nu se distrug prin afumarea carnii de somon.
• Caperele, bobocii murati ai unei tufe ce creste mai ales in sudul Europei, sunt folosite in mod obisnuit ca sa dea un gust sarat-acrisor, ceea ce reduce nevoia de sare in mancarurile unde sunt prezente.

Cateva idei
• Pentru un topping de somon si rosii, se combina 2 cutii de somon de 100 g fiecare, bine scurs, 350 g rosii coapte tocate, 1/2 castravete tocat, 6 cepe verzi tocate si 12 masline negre tocate. Se amesteca viguros 2 linguri ulei de masline extravirgin cu 2 lingurite otet de vin rosu, 1 lingurita mustar de Dijon, sare si piper. Se incorporeaza in mixtura de somon.
• Pentru un topping de guacamole, se descojesc si se taie cuburi 2 avocado si se amesteca cu 3 linguri suc de lamaie verde, 3 linguri iaurt, 4 rosii coapte tocate marunt, 1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt, cateva picaturi de sos Tabasco, sare si piper.
• In loc de sferuri de cartofi se pot coace 12 cartofi mici, circa 125 g fiecare, timp de 50 de minute, pana cand se fac fragezi. Se taie in jumatate, se scobeste mare parte a miezului, apoi se umplu cu mixtura de somon, branza si marar, sau cu unul dintre celelalte topping-uri.</p>

Vote it up
350
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza