Carnati de curcan cu fasole

Carnati slabi de curcan, intr-o musaca satioasa cu sos picant si topping de radacinoase

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: circa 1 ora
Timp de gatit: 30–35 de minute

Ingrediente:

400 g cartofi descojiti si feliati subtire
1 morcov mare, circa 200 g, feliat subtire pe diagonala
1 pastarnac mediu, circa 200 g, feliat subtire pe diagonala
1 1/2 lingura ulei de floarea-soarelui
8 carnati de curcan, circa 450 g in total
1 ceapa tocata marunt
2 lingurite paprika
2 linguri faina
450 ml bulion de pui, preferabil preparat in casa (vezi p. 23)
1 lingura sos Worcestershire
3 lingurite mustar cu boabe
1 lingurita zahar brun
1 cutie de fasole pitica rosie, circa 400 g, scursa si spalata
20 g unt topit
sare si piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 190 de grade. Se fierb feliile de cartofi, de morcov si de pastarnac intr-o oala cu apa clocotita, timp de 3–4 minute sau pana cand incep sa se fragezeasca. Se scurg si se pun deoparte.

Se incinge uleiul intr-o tigaie. Se adauga carnatii si se prajesc 10 minute la foc mediu, intorcandu-i ca sa se rumeneasca uniform. Se scot din tigaie si se lasa deoparte.

Se adauga ceapa in tigaie si se soteaza 5 minute, amestecand pana se moaie si se rumeneste. Se adauga paprika si faina, apoi, treptat, bulionul. Se dau in clocot, amestecand, apoi se micsoreaza flacara la moderat si se fierb pana ce sosul se ingroasa. Se adauga sosul Worcestershire, 2 lingurite mustar si zaharul. Se asezoneaza dupa gust. Se adauga fasolea. Se taie carnatii felii groase si se adauga in sos. Se da din nou in clocot.

Se rastoarna mixtura de fasole si carnati intr-o cratita de 1,5 litri. Se aranjeaza deasupra feliile de radacinoase, incepand din centru, suprapunandu-le putin, pana ce acopera intreaga suprafata. Se amesteca restul de mustar cu untul topit si se unge stratul de radacinoase cu acest amestec.

Se gateste mancarea 30–35 de minute, pana ce sosul bolboroseste, iar toppingul de vegetale este rumenit. Se serveste fierbinte.

Cateva idei:

• Mancarea se poate prepara in avans si pastra in frigider pana ce este gata de pus in cuptor. Se lasa acolo 40–45 de minute, acoperind vasul cu folie metalica dupa 20 de minute.
• Pentru o varianta vegetariana, folositi carnati fara carne si bulion de legume. Inlocuiti sosul Worcestershire cu sos chilli mediu-iute.
• Folositi 2 fire de praz feliat, circa 250 g, in loc de ceapa, si omiteti paprika. Folositi fasole cannellini si adaugati 55 g prune uscate, fara samburi, taiate in jumatate.
• In loc de topping de vegetale feliate, preparati un piure: taiati bucati cartofii, morcovii si pastarnacul si fierbeti-i 15–20 de minute sau pana se fac foarte fragezi. Scurgeti-i bine, apoi sfaramati-i impreuna cu 200 g fromage frais si asezonati dupa gust. Intindeti mixtura peste amestecul de carnati cu fasole, apoi punctati cu 15 g unt si presarati deasupra putina paprika. Coaceti ca mai sus.

Avantaje:

• Fasolea pitica rosie – ca si alte boabe – este o buna sursa de fibre, mai ales din cele solubile, care ajuta la micsorarea nivelului de colesterol din sange.
• Atat pastarnacul, cat si cartofii contin cantitati folositoare de potasiu. Pastarnacul mai contine si vitamine B, mai ales folati si B1.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
136
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza