Capul plecat și scuze publice

Lecția de umilință primită de fiica președintelui unei companii aeriene din Coreea de Sud  
 

Fiica președintelui companiei Korean Air a fost pedepsită pentru că a ordonat întoarcerea unui avion la terminal și debarcarea şefului de cabină, nemulţumită de modul de servire a aperitivului înainte de decolare.

Cu capul plecat de rușine, unul dintre membrii conducerii companiei Korean Air cere scuze în mod public pentru că s-a purtat ca o vedetă fițoasă, pătând renumele companiei și pe cel al tatălui său. Cho Hyun-ah e numele său. O femeie răsfățată, ajunsă în funcția de vicepreședinte al celei mai mari companii aeriene din Coreea de Sud, condusă chiar de tatăl său, care deținea funcția de președinte. Jenat de prostia comisă de fiica sa, omul s-a simțit dator să-și dea demisia. Ar fi fost sub demnitatea lui să mai ocupe această poziție după ce fiica sa și-a permis să facă abuz de putere.

Ați mai pomenit așa ceva? Boss-ul unei companii importante renunță la funcție pentru că fiica lui și-a permis să facă fițe. 

După exemplul fondatorului companiei Ikea, miliardarul excentric Ingvar Kamprad, cel mai bogat om din Europa, care la 88 de ani locuieşte într-o casă obișnuită, merge cu autobuzul, zboară cu companii aeriene low-cost şi a condus un Volvo străvechi, până la cel mai sărac șef de stat din lume, Jose Mujica, președintele Uruguayului, cel care îşi donează 97% din salariu, care conduce un Volkswagen Beetle din 1987 și vinde flori împreună cu soţia sa în casa lor modestă din Montevideo, pe care nu a părăsit-o pentru palatul prezidenţial, primim o nouă dovadă că onoarea poate supraviețui chiar și la nivelul cel mai rarefiat al puterii și al bogăției. Așadar, nu toți oamenii importanți o iau razna.

Doar unii. Sau, uneori, copiii lor.

În pofida unui cult răspândit al onoarei, Japonia și Coreea de Sud sunt zguduite periodic de scandaluri de corupție. Se fură și acolo unde trenurile vin la secundă. Se dă și se ia mită, se fac afaceri necurate și jocuri de influență, ca peste tot unde mișună banii, doar că lucrurile astea sunt excepții, nu o regulă. Și acolo beția puterii face victime. Deși dețin tradiția unui stil de viață echilibrat, modest, și un cod inoxidabil al onoarei, oamenii sunt tot oameni. 

În plus, noile generații, acaparate de valurile tehnologiei, s-au desprins de vechile valori ale familiilor lor și au adoptat modelele occidentale, cu tot ce promovează acestea mai agresiv: bani, viteză, sex. Așa au apărut copiii de bani gata în Japonia și Coreea de Sud, un fenomen parțial vizibil în "Babel"-ul lui Alejandro González Iñárritu.

Răsfățați și înstrăinați de valorile clasice ale familiilor lor , moștenitorii muncii habotnice a părinților lor nu sunt dispuși s-o mai ia de la zero, așa cum încă se mai practică în multe companii asiatice. Nu mai au răbdare să învețe, nu cunosc valoarea banilor munciți și a timpului petrecut lucrând. Născuți șefi sau moștenitori de averi, mulți au pierdut flacăra pasiunii pentru munca făcută cu respect și înțelegerea pentru oamenii simpli care-și respectă profesia. E o fractură socială imensă pentru aceste culturi importante, care au progresat bazându-se, printre altele, pe cultul muncii și pe cel al respectului între semeni. 

Prea multă putere, prea repede - pe scurt, asta a pățit și Cho Hyun-ah pe 5 decembrie, când s-a comportat de parcă ar fi fost Rihanna. Și de parcă asta i-ar fi dat vreun drept în plus. 

Nemulţumită de modul de servire a aperitivului înainte de decolarea unui zbor New York-Seul, ea a ordonat debarcarea şefului de cabină şi întoarcerea avionului la terminal. Vicepreşedinta executivă a companiei sud-coreene conduse de către familia sa a dispus înlocuirea şefului personalului de la bord cu câteva minute înainte de decolarea de la New York, în timp ce avionul rula deja pe pistă. 

Cho a făcut o criză de nervi pentru că a fost servită cu nuci Macadamia pe care nu le-a cerut. Iar faptul că acestea nu i-au fost aduse într-un bol, ci în ambalaj, a scos-o din minți.

A urmat o scenă ireală de isterie: Cho Hyun-ah a început să țipe, cerând echipajului să-i aducă manualul cu instrucțiunile de servire și să-i citească cum trebuie servite nucile. Aceștia n-au găsit cartea, iar vicepreședinta companiei a considerat că este vorba despre o nerespectare de către şeful de cabină a recomandărilor referitoare la serviciul general la bord şi, prin urmare, despre o potenţială ameninţare la adresa securităţii celor 250 de pasageri. 

În consecință, ea a considerat că șeful de cabină este incompetent și a dispus întoarcerea avionului la terminal pentru debarcarea acestuia. Fără ca pilotul să-i anunțe pe pasageri, pilotul a decis să întoarcă avionul la terminal pentru a-l debarca pe şeful de cabină, astfel că decolarea a fost întârziată cu 20 de minute, iar cursa a ajuns la destinaţie cu 11 minute întârziere.

Acum imaginați-vă că vă aflați în acel avion... Nebunie curată!

O săptămână mai târziu, Cho Hyun-ah stă cu privirea țintuită în caldarâm, înconjurată de jurnaliști, ținându-și strâns geanta, cu ambele mâini. Aroganța ei s-a evaporat complet: cu capul plecat, parcă ar fi un inculpat condamnat la pedeapsa maximă. La un pas mai în spate, tatăl ei stă neclintit, ascultând-o cum vorbește, cu o voce stinsă, care abia se aude, despre "incidentul" din 5 decembrie.

Poreclită de presă "Prințesa", Cho Hyun-ah abia îngaimă două vorbe. "Îmi  pare sincer rău", spune ea, promițând apoi că se va întâlni cu membrii echipajului și le va cere iertare. 

Incidentul a făcut vâlvă în întreaga țară, dar și peste hotare, asociind numele companiei cu un episod negativ. Cho Yang-ho a considerat că rușinea e prea mare pentru a mai continua, astfel că și-a dat demisia și a organizat o conferință de presă neobișnuită. După ce a numit-o "nebună" pe fiica lui, a spus presei că regretă faptul că n-a reușit să o educe mai bine. Apoi și-a pus odrasla în vârstă de 40 de ani să facă un pas în față și să le ceară scuze tuturor.

Într-o încercare de a drege cumva situația delicată, Korean Air Lines a emis un comunicat în care, deși le cerea scuze pasagerilor pentru neplăcerile create, preciza că este normal ca nerespectarea procedurilor de către membrii echipajului să fie sancționate, notează cotidianul britanic Daily Mail. Cu toate acestea, procurorii au descins marți la sediul companiei după ce o organizație a societății civile a formulat o plângere împotriva comportamentului lui Cho Hyun-ah, iar ministerul sud-coreean al transporturilor a deschis o anchetă pentru a stabili dacă Cho Hyun-ah a încălcat regulamentul de siguranță al zborurilor aeriene, relatează ziarul citat.

Până când se vor lămuri autoritățile, boss-ul celei mai importante companii aeriene din Coreea de Sud a stabilit că fiica lui merită o lecție. Lecția umilinței.

Sursa: Daniel Dumitrescu, eva.ro

Vote it up
329
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza