Cappadocia, zbor deasupra unui tărâm de vis

Minunea săpată în piatră din inima Turciei poate fi descoperită plutind spre cer, în nacela unui balon, dar şi coborând în adâncuri, pe urmele primilor creştini.
 

Răsăritul privit din balon. Cu puţin înainte ca primele raze ale soarelui să lumineze stâncile cu forme bizare, zeci de baloane colorate se ridică lin, spre cerul Cappadociei. Manevrate cu pricepere în sus şi în jos, către curenţii de aer care le duc în direcţia dorită, baloanele plutesc deasupra platoului cu aspect selenar, oferindu-le oaspeţilor “zburători” o vedere panoramică asupra unuia dintre cele mai frumoase peisaje de pe Pământ.

 

Pe urmele dervişilor rotitori. În Konya, una dintre cele mai vechi aşezări din Turcia, sute de oameni vin zilnic în pelerinaj la mausoleul Mevlana. Este locul sacru unde a trăit Rumi, unul dintre cei mai înţelepţi mistici islamici, poet şi întemeietor al ordinului sufit al dervişilor rotitori. Dansul, rotirea efectuată în ritm ameţitor, s-a păstrat până în zilele noastre, spre încântarea turiştilor care ajung la Konya.

 

O lume săpată în stâncă. Siturile stâncoase cu forme fantastice au fost sculptate de natură în lava provenită din erupţia unui vulcan, care a avut loc acum milioane de ani. Oamenii au întregit lucrarea, creând case săpate în stâncă, biserici şi mănăstiri rupestre, unde s-au păstrat încă frescele bizantine. Le puteţi admira lângă oraşul Göreme, unde se află un muzeu în aer liber, inclus în patrimoniul UNESCO.

 

Oraşele subterane. Începând cu secolul al IV-lea, primii creştini - a căror religie nu era acceptată - s-au refugiat în subteran, unde au construit aşezări uimitoare. Kaymakli, oraşul de sub pământ, are locuinţe legate printr-un sistem de tunele, biserici şi chiar un cimitir.

 

Ceramică anatoliană şi bijuterii. Dacă vă interesează meşteşugurile tradiţionale, în Cappadocia puteţi vizita ateliere de olărit şi aveţi ocazia să vedeţi „în direct“ cum se confecţionează bijuterii şi cum se prelucrează pietrele semipreţioase. Atenţie la buget! E greu de crezut că veţi pleca de acolo cu mâna goală.

 

Călătorie în timp. Cetatea Aspendos uimeşte prin cel mai bine conservat amfiteatru din antichitate. Construcţia datează din anul 155, iar arhitectul său, Zenon, a fost originar chiar din această cetate veche.

 

Foto: © Matei Buţă/Prestige Tours

Articol realizat cu sprijinul agenţiei de turism Prestige Tours

Vote it up
137
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza