Canepa-codrului protejeaza ficatul

Este binecunoscuta pentru proprietatea ei de a ajuta la eliminarea toxinelor din organism
 

Originara din zonele impadurite umede din Europa, Asia si Africa de Nord, canepa-codrului este o planta ierboasa perena, care poate atinge inaltimea de 1,5 m. Cand ajung la matu­ritate, fructele arata ca niste pastai incoronate de cate un smoc de perisori albi. Atat radacinile, cat si florile si frunzele se usuca si se folosesc la prepararea de infuzii si tincturi.

Compusi activi. Un ulei esential din frunze ii confera plantei mirosul caracteristic. Frunzele contin, de asemenea, principii amare, alcaloizi, flavonoide, saponine, tanini, pirolizidine si o ra­si­na. Radacina contine putin ulei esen­tial, precum si compusi amari si alca­loizi pirolizidinici.

Utilizari medicinale. Canepa-codrului este binecunoscuta pentru proprietatea ei de a ajuta la eliminarea toxinelor din organism, prin stimularea activitatii hepatice si renale. Este, de asemenea, frecvent prescrisa pentru combaterea unor afectiuni ale pielii corelate cu acumulari de toxine, ca urmare a bolilor hepatice si renale. Canepa-codrului este recomandata si pentru tratarea petelor de acnee rozacee si a celor de acnee vulgara. Studiile efectuate au aratat ca, datorita principiilor amare, extrasul apos de planta poate stimula secretia biliara si este capabil sa exercite o actiune protectoare asupra functiei hepatice. Cercetarile au demonstrat de asemenea ca un compus al uleiului esential, p-cymenul, poate intari sistemul imunitar, marind astfel si rezistenta la infectiile virale care produc gripa, raceli si farin­go-laringite. Se crede ca unul dintre principiile amare care se gasesc in frun­ze si radacini, eupatoriopicrina, se pare ca are proprietati anticancerigene.

Preparare si dozaj
• Infuziile si tincturile de canepa-codrului sunt folosite uneori la tratarea afectiunilor hepatice si renale. Totusi, se recomanda ca orice preparat pentru uz intern sa fie admi­nistrat numai cu prescriptie.
• In tra­tamentul iritatiilor pielii, petelor, acneei rozacee si al acneei vulgare – Tinctura, decoct: Adaugati 2-4 lingurite la 1 l de apa clocotita. Dupa ce se raceste, aplicati in compresa pe zonele afectate.

 

Vote it up
300
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza