Cand sunt necesare mamografiile

Afla daca e bine ca femeile sa se scaneze de la varsta de 40 de ani
 
<p>
Ai tot auzit asta

Mamografiile salveaza vieti. Dar dupa aceasta simpla declaratie urmeaza o multime de controverse. Marea intrebare: ar trebui ca femeile sa inceapa sa faca mamografii de la 40 de ani sau e mai bine sa astepte sa treaca de 50 de ani? The National Cancer Institute si The American Cancer Society recomanda varsta de 40; insa forul american U.S. Preventive Services Task Force spune ca argumentatia nu este suficient de puternica pentru ca aceasta recomandare sa se generalizeze.

Stirea momentului

Mamografiile salveaza chiar mai multe vieti decat ne-am asteptat, conform celui mai amplu studiu de pana acum (a fost facut pe mai mult de 100.000 de suedeze, cu varsta apropiata de 30 de ani). Concluzia? Femeile ai caror doctori le-au recomandat mamografii regulate au evitat in proportie de 30% riscul unui cancer mamar. „E o adevarata realizare”, a declarat pentru Los Angeles Time Loretta Lawrence, medic specialist, sefa centrului de imagistica de la North Shore University Hospital in Manhasset, din New York. „Asta inseamna ca numarul de vieti salvate in fiecare an a crescut de la 15.000 la 20.000”.

Si totusi...

Studiul nu a incercat sa determine daca mamografiile intre 40 si 50 de ani sunt utile; datele de la grupul cu aceasta varsta au fost pur si simplu combinate cu restul. Anumiti cercetatori cred chiar ca mamografiile pot sa faca mai mult rau decat bine la aceasta categorie de varsta. Asta se poate intampla daca investigatia conduce catre un tratament agresiv (incluzand mastectomia) pentru ceva ce nu era cu adevarat periculos, spune Joann Elmore, medic la University of Washington School of Medicine. „Intr-o multime de cazuri, mamografiile releva tumori cu ritm lent de crestere, care nu pun in pericol viata pacientelor”, afirma biostatisticianul Donald Berry, profesor doctor la  MD Anderson Cancer Center din Houston. „Insa femeile care au avut cancer la san spun ca mamografiile le-au salvat viata. Am renuntat sa le contrazic, dar, judecand dupa statistici, lucrurile nu stau chiar asa.”
 
Asadar, ce trebuie sa faca o femeie? „Daca a trecut de 50 de ani, majoritatea expertilor recomanda mamografia, anual sau o data la sase luni. Dar, daca o femeie are intre 40 si 50 de ani, este totuna daca face sau nu mamografii”, spune doctorul Barnett Kramer, redactor sef la Journal of the National Cancer Institute. „E greu de sustinut o parere sau alta, ceea ce explica de ce expertii se contrazic unii pe altii.”

</p>
Vote it up
166
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza