Cand situatiile devin incordate

Despre relatia cu socrii invazivi
 

Deseori, chiar si relatiile sanatoase sunt afectate de influente exterioare. De pilda, amestecul nedorit al rudelor este o sursa bine cu­noscuta de tensiuni emotionale. Deseori, reactia noastra este sa ne revarsam frustrarile sau nelinistile asupra celor dragi, in loc sa le cerem sa ne sprijine si sa ne incurajeze. Daca aceasta este si situatia dvs., luati masuri pentru a evita reactiile care va pot vatama cele mai importante relatii. Sugestiile urmatoare pot fi de ajutor in cazul oricaror influente nedorite.

Poate va numarati printre cei norocosi care se inteleg bine cu socrii, dar deseori aceasta este o relatie dificila pentru toti cei implicati. Atunci cand va alegeti partenerul de viata, nu puteti fi sigur ca o sa va placa si parintii lui sau alti membri ai familiei. Iata cele mai bune metode de a gestiona situatia:

• Respectati valorile celorlalti. Multe conflicte isi au originea in diferentele dintre educatia dvs. si cea a partenerului. Socrii dvs. au propriile lor reguli, obiceiuri si atitudini, pe care ei le presupun corecte si care pot fi foarte diferite de cele din familia dvs. Daca acceptati de la bun inceput ca socrii dvs. s-ar putea sa creada ca nu le pretuiti indeajuns valorile, ceea ce-i face sa se simta amenintati, veti fi mai putin frus­trat decat daca le interpretati atitudinea sau criticile ca pe un atac la persoana.

• Faceti front comun cu partenerul. Anumite subiecte sensibile, precum cresterea copiilor, impartirea treburilor casnice, modul in care cheltuiti banii, unde va petreceti vacantele sau cine ce anume plateste, pot duce la neintelegeri in familie. E nevoie de rabdare pentru a le demonstra socrilor ca dvs. si partenerul dvs. de viata aveti propriile pareri despre aceste subiecte. Este important ca dvs. si partenerul sa fiti uniti. Daca le explicati cu blandete, dar si cu fermitate, cum alegeti sa va duceti viata de familie, in cele din urma socrii va vor accepta abordarea.

• Croiti-va propriul drum. Multi parinti sunt de parere ca viata copiilor lor trebuie sa fie o copie a propriilor lor vieti si deseori nu sunt dispusi sa renunte la a-i influenta. Cautati sa le explicati cu blandete ca fiecare are propriul mod de a-si trai viata.

• Stabiliti niste limite clare. E posibil ca socrii dvs. sa se simta respinsi, in mod inconstient, atunci cand copilul lor iubit apeleaza la altcineva pentru a fi incurajat si a primi sfaturi. In masura in care este posibil, incercati sa-i faceti sa se simta iubiti si utili, dar fiti fermi in ceea ce priveste propriile limite.

• Fiti flexibil. Dvs. si partenerul trebuie sa cadeti de acord asupra lucrurilor pe care le puteti trata cu indiferenta sau despre care puteti sa radeti impreuna si asupra criticilor sau influentelor pe care nu le veti accepta. Discutati despre cele mai bune mo­duri de a aborda subiectele sensibile, cu tact, dar cu fermitate. Si fiti pregatit ca din cand in cand sa faceti compromisuri.

• Comunicati. Poate fi nevoie sa va cultivati abilitatile de comunicare, pentru a nu-i ofensa din greseala pe parinti sau pe socri.
 

Vote it up
91
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza