Cand poti sa oferi ciocolata copiilor

Oricat si-ar dori parintii sa-si fereasca micutii de ciocolata, “marea descoperire” vine de cele mai multe ori prea curand 
<p>Sunt parinti care le ofera copiilor ciocolata inca din primele luni de viata, mai ales daca se nimeresc niste sarbatori de iarna ori Pastele, dupa ce au implinit sase luni. Este totusi ciocolata atat de nociva pe cat o considera unii sau atat de inofensiva pe cat o considera altii?

Potrivit unei analize MedLive.ro , pana spre varsta de doi ani copiii nu au voie sa manance ciocolata, deoarece sistemul lor digestiv nu este inca pregatit sa o digere, indiferent daca este sub forma de bautura calda, tableta sau umplutura.
Odata ce au trecut de aceasta varsta, o grija sporita trebuie avuta la cantitati. Necesarul unui copil este foarte mic, iar consumul in exces, mai ales la varste fragede, poate duce la declansarea unor alergii. Cele mai des intalnite manifestari sunt eczemele si urticariile.
Dr. Simona Sicoe, medic primar pediatru, considera ca: ”Ideal este sa-i dam copilului ciocolata cat mai tarziu. De obicei, daca este primul copil, acesta descopera ciocolata in jurul varstei de 3 ani, iar dupa ce o descopera nu o mai lasa. Daca sunt deja mai multi copii in familie, de la 1 an deja stie ce este. Totusi, ciocolata ar trebui introdusa in alimentatia copilului cat mai tarziu cu putinta si sa fie cat mai putin chimizata – fara arome de capsuni, fara creme etc.”
Care ar fi cantitatea ideala: “O patratica de ciocolata pe zi, daca vorbim de tablete mari de ciocolata. In cazul ciocolatelelor pentru copii, sub forma de baton, o jumatate pe zi este de ajuns”. Un asemenea baton are o greutate de 25 grame.

Sanatate curata in cantitati rezonabile
Atat la varste adulte cat si la cele fragede, este preferabila o ciocolata neagra decat una alba sau cu lapte. Ciocolata in sine nu ridica colesterolul rau (LDL), asa cum fac grasimile nesaturate din ciocolata cu arome. De asemenea, ciocolata neagra are antioxidanti, ceea ce imbunatateste si intareste sistemul imunitar. Antioxidantii ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor de inima si a cancerelor. Nu in ultimul rand, contribuie la incetinirea procesului de imbatranire.
De mentionat este si ca ciocolata este o sursa bogata de fosfor si magneziu. Beneficiile fiecaruia sunt bine documentate. Magneziul ajuta la mentinerea functiei musculare si nervoase, este bun pentru intarirea oaselor si ajuta mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Fosforul este important pentru formarea oaselor si a dintilor la copii si lucreaza impreuna cu calciul pentru a pastra oasele puternice si sanatoase pe tot parcursul vietii.
Consumul de ciocolata pune in miscare si endorfinele, iar asta se transpune in sporirea fericirii.
Prin urmare, in ciuda reclamelor care promoveaza ciocolata cu lapte pentru copii, parintii care aleg sa le dea celor mici acest aliment ar trebui sa stie ca cea mai potrivita si sanatoasa este ciocolata neagra ori cea facuta in casa. Ciocolata alba ori cea cu lapte nu au la fel de multi nutrienti precum cea neagra, care contine aproximativ 65% elemente benefice, conform HealthAndSoul.com.  Desi sunt gustoase, adaosurile precum caramelul, nuga, crema de cappuccino etc. au o concentratie ridicata de zahar, grasimi saturate si nesaturate si numerosi aditivi artificiali.
Personajul negativ: aditivii din ciocolata cu arome
Conform BBC News, un studiu major realizat de Universitatea din Cardiff a ajuns la concluzia ca cei care au consumat zilnic dulciuri din comert in copilarie (varsta luata in calcul: aproximativ 10 ani) au aratat o tendinta agresiva si foarte agresiva la maturitate (varsta testata: 34 ani). Studiul a fost facut pe 17.500 de oameni si a fost publicat in Jurnalul Britanic de Psihiatrie. Cercetatorii au mai multe explicatii posibile. Prima ar fi ca cei mici care consuma des ciocolata si dulciuri ajung, ca si maturi, dependenti de anumiti aditivi alimentari ce le dezvolta agresivitatea. O alta explicatie, pe plan psihologic de aceasta data, este faptul ca cei vizati nu invata sa astepte pentru ceea ce isi doresc.
In Jurnalul Australian de Medicina, Dr. Nathan Grills a atras atentia asupra faptului ca producatorii fac oua si iepurasi de ciocolata in goana dupa castiguri, fara sa tina cont de cat rau produc copiilor din intreaga lume. Acesta a scos in evidenta ca majoritatea oualelor contin numai o proportie infima de ciocolata “curata” si foarte multe adaosuri daunatoare. Consumul in exces de ciocolata, asa cum cei mici au tendinta sa faca in jurul Pastelui, a fost legat de aparitia cariilor si a obezitatii, obezitatea fiind, la randul ei, in stransa legatura cu un risc crescut de aparitie a unor afectiuni ca:  boli de inima, atac cerebral, diabet, hipertensiune arteriala, boli ale ficatului si unele tipuri de cancer.
Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma faptul ca folosirea Iepurasului de Paste pentru promovarea consumului de ciocolata si a unor obiceiuri alimentare nesanatoase este un factor ce a contribuit la cresterea numarului de copii supraponderali si obezi.</p>

Vote it up
345
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza