Cancerul ovarian, ucigasul tacut

Fii atenta la semne! Noi tratamente se afla in studii clinice
 
<p>
Vestea buna despre cancerul ovarian este ca e tratabil usor, atata timp cat boala este descoperita intr-un stadiu incipient. “Diagnosticul precoce este esential si creste mult sansele unei femei de a supravietui acestei boli“, spune dr. Sam Gibson, seful unei campanii de lupta impotriva cancerului ovarian. De fapt, un procent de 90 % dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer in faza 1 – care nu s-a raspandit la alte organe – supravietuieste pentru mai mult de cinci ani. Vestea proasta este ca, din pacate, majoritatea femeilor cu cancer ovarian sunt diagnosticate cand boala este deja avansata – deci mai putin de 40 % din femei supravietuiesc cinci ani dupa diagnostic.


 
Care sunt semnele pe care trebuie sa le urmaresti?
Cancerul ovarian a fost etichetat ca fiind un “ucigas tacut”, in trecut, deoarece este greu de diagnosticat, dar boala are simptome recognoscibile. Acestea sunt:
•    dureri de burta sau pelvine persistente,
•    o dimensiune crescuta a burtii sau balonare persistenta – nu balonare care vine si pleaca,
•    dificultatea de a manca si de a te simti plin repede.
Femeile pot experimenta, de asemenea, alte simptome, cum ar fi necesitatea de a urina mai frecvent, schimbari in tranzitul intestinal, oboseala extrema sau dureri de spate.
“Aceste simptome sunt uneori confundate cu sindromul intestinului iritabil (SII), dar cheia pentru simptomele de cancer ovarian pare a fi frecventa lor si persistenta”, explica medicul de familie Dr. Sarah Jarvis. “Daca aveti aceste simptome mai mult de 12 de ori intr-o luna, ar trebui sa consultati medicul”, spune ea.
Puteti tine un jurnal pentru a monitoriza cat de des apar simptome.
Cine are cel mai mare risc de a face aceasta boala?
Cele mai multe femei care dezvolta cancer ovarian sunt peste 50 de ani, dar poate afecta femeile de toate varstele.
Exista anumiti factori care pot creste riscul: fumatul, daca esti supraponderal, menstruatia timpurie sau menopauza tardiva.
“Este cunoscut faptul ca genele mostenite, numite BRCA1 si BRCA2, cresc riscul de cancer ovarian, precum si de cancer de san, dar acestea sunt rare”, explica dr. Jarvis. “Marea majoritate a femeilor care dezvolta cancer ovarian nu au aceste gene”, spune ea.
Este cunoscut faptul ca un tratament de fertilitate nu creste riscul unei femei de a dezvolta aceasta boala.
Cum este boala diagnosticata?
Medicul va efectua mai intai o examinare si va lua in considerare istoricul medical.
Apoi, medicul poate decide sa efectueze un test de sange in cautarea unei proteine numita CA125, care are de multe ori un nivel crescut in sange la femeile care au cancer ovarian.
Se poate face o ecografie transvaginala, care poate afisa orice tumori in curs de dezvoltare in ovare.
In cazul in care aceste teste indica orice anomalii se face laparoscopie si mici mostre de tesut sunt prelevate pentru a verifica daca exista celule canceroase.
Care sunt optiunile de tratament disponibile?
Exista trei tratamente principale: chirurgie, chimioterapie si radioterapie.
Aproape toate femeile diagnosticate cu cancer ovarian au nevoie de interventii chirurgicale, iar tratamentele sunt de obicei utilizate in combinatie.
“Tratamentul depinde de cat de avansat este cancerul si de sanatate a pacientului. Terapia genica si terapia cu hormoni sunt noi tipuri de tratament care se afla in prezent in evaluare in studiile clinice “, spune dr. Jarvis.


 
Cum pot femeile sa-si reduca riscul de a avea aceasta boala?
Cancerul ovarian pare sa fie mai putin frecvente la femeile care au avut copii si au alaptat. Cu cat o femeia a avut mai mult copii cu atat riscul este mai mic.
“Exista, de asemenea, dovezi puternice care demonstreaza ca utilizarea de pilule contraceptive combinate poate proteja impotriva cancerului ovarian, chiar si mult timp dupa ce o femeie nu le mai ia,” spune Dr. Jarvis.
Un stil de viata sanatos si renuntatul la fumat sunt, de asemenea, importante.
</p>
Vote it up
132
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza