Cancerul de colon e vindecabil

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania a lansat o campanie impotriva acestei afectiuni
 
<p>
Cancerul de colon este al treilea ca frecventa atat la barbati, cat si la femei, reprezentand 13% din totalul cazurilor de cancer. De aceea, in aceasta luna, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania lanseaza o campanie de informare cu privire la aceasta boala, sub sloganul “Nu lasati neglijenta sa va desparta!”.

Cauzele exacte ale aparitiei cancerului de colorectal denumit si cancerul intestinului gros sunt inca necunoscute, dar s-a demonstrat ca originea acestuia include factori ai mediului inconjurator si personali, genetici. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice si apar la persoane fara riscuri aparente, restul de 20% apar la persoane cu o istorie medicala familiala de cancer colorectal sau polipi pozitiva.

Cele mai expuse riscului de imbolnavire sunt persoanele care au in familie antecedente de cancer ale intestinului gros sau rectului, in special daca o ruda de gradul 1 a suferit de cancer inainte de 45 de ani. Aceste persoane ar trebui sa se monitorizeze in vederea depistarii precoce a oricarei modificari la nivelul intestinului. Factorii ereditari s-au dovedit importanti in peste 20% din cazuri, istoricul medical pozitiv pentru polipi creste riscul la 50%.

In prezent, se efectueaza cercetari cu scopul de a determina efectele alimentatiei asupra riscului de cancer al intestinului gros. S-a demonstrat ca un regim alimentar bogat in fructe si legume reduce riscul imbolnavirii, de asemenea, se pare ca un regim alimentar bogat in fibre si sarac in grasimi animale contribuie la reducerea acestui risc.
“Fiecare dintre noi trebuie sa fie corect si complet informat pentru a preveni aceasta boala. In luna martie, vom incerca sa oferim oamenilor, prin diverse canale de comunicare, cat mai multe informatii, astfel incat sa constientizeze pericolul bolii si importanta unui control medical facut la timp, pentru ca acest tip de cancer daca este diagnosticat in stadiu incipient, poate fi tratat si vindecat cu succes”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer. Campania de informare se va desfasura pana la finele lunii martie la metrou, pe magistralele M1 (Dristor – Pantelimon) si M3 (Preciziei – Anghel Saligny), si pe strada, unde vor fi montate panouri luminoase cu mesajul campaniei “Nu lasati neglijenta sa va desparta!”, in Bucuresti si Cluj-Napoca. Publicul se poate informa despre cancerul colorectal si de pe site-ul oficial al campaniei: www.invingemcancerul.ro.
Anual, in Europa, aproape 190.000 pacienti sunt diagnosticati cu acest tip de cancer. Aproximativ 20% dintre pacienti sunt, in momentul diagnosticarii, deja in faza de metastaza a bolii.
</p>
Vote it up
158
Ai votat deja!Voteaza