Campionii destinului

O mama din Alexandria a reusit sa infiinteze o scoala pentru copiii cu sindrom Down
 
<p>
Ce e mai frumos pe lume? Jocul fulgilor in aerul rece al iernii, picatura de roua care acopera firele de iarba primavara, vantul care aduce parfumul florilor de pretutindeni vara, soarele care ne zambeste de milenii sau nasterea unui copil? Asa si-a inceput scrisoarea catre noi Elena Tanase, o femeie care a invatat cum sa transforme ceea ce parea a fi nenorocirea vietii ei intr-o „lectie“ frumoasa, care le foloseste acum si altora.

In urma cu 24 de ani, se simtea o femeie fericita alaturi de sotul si copilul ei, asteptandu-l pe cel de-al doilea, care s-a nascut intr-o zi de mai. Bucuria s-a transformat insa in tristete, deznadejede si frica de viitor, caci bebelusul a fost diagnosticat cu sindrom Down.
„Eram bulversata, confuza, trista, neincrezatoare in viitor. De ce eu? O intrebare pe care i-am pus-o de multe ori in gand lui Dumnezeu“, spune Elena. Dar nu s-a lasat prada deznadejdii. Si-a sters lacrimile si a inceput lupta. „Merita sa renuntam la multe si sa ne dedicam copilului nostru. Un sacrificiu pe care orice mama trebuie sa-l perceapa si sa-l accepte.“ Asa si-a spus Elena atunci si a facut tot ceea ce i-a stat in putinta ca Teodor, baiatul ei, sa se bucure si sa invete cat mai multe in viata. Iar acum, la 24 de ani, este un tanar afectuos si destul de independent.

A absolvit o scoala profesionala, scrie, citeste si navigheaza pe internet. Toata aceasta experienta a facut-o insa pe Elena sa se gandeasca si la alti copii asemenea lui Teodor. „Dupa ce fiul meu a terminat scoala, a inceput sa se plictiseasca in casa. Incercase de cateva ori sa iasa cu alti tineri de la bloc, dar nu-l bagau in seama. Asa ca m-a intrebat unde ar putea gasi oameni la fel ca el“, povesteste Elena. Atunci si-a dat seama ce are de facut. Cum lucra la maternitatea din Alexandria, a luat legatura si cu alti parinti care aveau copii cu sindrom Down. Iar in data de 6 decembrie 2006 a infiintat Asociatia Dai o sansa – Centrul de zi Sf. Teodor.

„La inceput, cand ne-am gandit la o astfel de asociatie nu aveam nimic pus la punct. Insa am primit un ajutor nesperat din partea primarului Alexandriei, Victor Dragusin, care ne-a pus la dispozitie doua incaperi mari intr-un camin de scoala. Una am transformat-o in sala de lucru, si cealalta in sala de sport. E un om extraordinar, care s-a implicat mult in acest proiect“, spune Elena.

Acum, la acest centru vin 17 copii si tineri, cu varste cuprinse intre 6 si 31 de ani. Se ocupa de ei profesori, parinti sau voluntari, care ii invata sa scrie, sa citeasca, sa picteze si sa pregateasca diverse serbari. Foarte importante sunt activitatile sportive, iar Elena se implica in organizarea diverselor competitii locale pentru persoanele cu handicap. Fiul ei, Teodor, a devenit campion Special Olympics la atletism, oina si mers pe zapada cu clapari. „E foarte bine antrenat, mai ales la aruncarea mingii de oina. Totul a pornit de la excursiile noastre in padure, cand i-am spus sa arunce cu pietre in apa. I-a placut mult, iar apoi asta s-a transformat intr-o pasiune“, povesteste mama lui Teodor.

Tanarul de 24 de ani este acum presedintele onorific al asociatiei si ii ajuta pe ceilalti copii de la centru la lectii. Ii invata si sa lucreze la calculator.
„Copiii si tinerii cu dizabilitati sunt adevarati campioni ai destinului. Ei chiar reusesc sa-si invinga temerile, inhibitiile, durerea, neputinta, umilinta“, spune Elena Tanase, femeia care si-a dedicat viata acestor tineri, considerand ca cel mai frumos lucru din lume este nasterea unui copil.

</p>
Vote it up
247
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza