Campanie impotriva tuberculozei

Organizatia Mondiala a Sanatatii e decisa sa eradicheze aceasta boala
 
<p>
Scaderea endemiei de tuberculoza a fost tot mai lenta in ultimii ani, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) trage un semnal de alarma in acest sens. Romania se afla intre tarile care au inregistrat progrese in ceea ce priveste scaderea incidentei bolii si, in aceasta luna, s-a lansat si la noi campania internationala StopTB.
Coalitia StopTB Partnership, al carei secretariat este gazduit de OMS, cuprinde peste 1.000 de institutii din 100 de tari si are ca scop principal eliminarea tuberculozei din lume. Desi este o boala vindecabila, tuberculoza omoara in continuare in intreaga lume in medie trei oameni in fiecare minut.
Tuberculoza este o boala infectioasa si contagioasa, care se transmite pe cale aeriana. O persoana care are tuberculoza si nu se trateaza poate infecta 10-15 persoane pe an, doar tusind langa acestea.
    Simptomele tuberculozei sunt:
-    tuse persistenta, care dureaza mai mult de 2-3 saptamani,
-    febra,
-    transpiratii in timpul noptii,
-    pierderea apetitului,
-    pierdere in greutate,
-    tuse cu sange.
Tuberculoza poate afecta orice parte a organismului, dar in 90% din cazuri ea se localizeaza in plamani. Marea majoritate a persoanelor bolnave de tuberculoza pot fi vindecate cu un tratament ieftin care dureaza sase luni. Dupa numai cateva saptamani de tratament boala nu mai este contagioasa si apare imbunatatirea starii pacientilor. Netratata insa, tuberculoza poate ucide!
A devenit evident faptul ca succesul poate fi obtinut numai daca cercetarile vor conduce la descoperirea unui:
-    tratament mai rapid impotriva tuberculozei,
-    test de tuberculoza rapid si ieftin,
-    vaccin eficient impotriva bolii.
</p>
Vote it up
199
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza