Cambula uriasa la gratar

Pestele la gratar se prepara la iuteala si devine o masa interesanta cand este insotit de o salsa plina de culoare si gust

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 4-6 minute

Ingrediente:

4 bucati de cambula uriasa, circa 140 g fiecare
3 linguri de ulei de masline extravirgin
zeama de la 1 portocala mica
1 catel de usturoi, pisat
1 portocala, taiata felii, pentru ornat

Salsa de rosii si ardei:

200 g rosii prunisoare coapte, taiate cubulete
1/2 ardei gras rosu, curatat de seminte si taiat cubulete
1/2 ceapa rosie, tocata marunt
zeama de la 1 portocala mica
15 g busuioc proaspat, tocat
1 lingura de otet balsamic
1 lingurita de zahar tos
sare si piper

Preparare:

Se intind feliile de cambula intr-un vas nemetalic, putin adanc. Se amesteca uleiul, zeama de portocala, usturoiul, sarea si piperul – si se toarna deasupra pestelui.
Se combina ingredientele de salsa si se asezoneaza dupa gust. Se rastoarna intr-un castron.

Se incinge un gratar de fonta, uns cu putin ulei, sau o tigaie mare, la foc iute. Se pun bucatile de peste pe gratar si se frig 3-4 minute pe fiecare parte, umezindu-le din cand in cand cu mixtura de ulei, pana cand carnea se poate desface usor cu o furculita.

Se asaza bucatile de peste pe farfurii individuale calde si se macina deasupra lor putin piper negru. Se orneaza fripturile cu felioare de portocala si se servesc cu salsa.

Cateva idei:

• Alti pesti albi, cum sunt codul, egrefinul, hoki sau pestele-spada si pestele-unditar, se pot gati in mod asemanator.
• Pentru o salsa de rosii si masline, combinati rosiile taiate cubulete cu 1/2 castravete taiat cubulete, 4 cepe verzi, tocate marunt, 45 g masline verzi sau negre, curatate de samburi si tocate, si 15 g busuioc proaspat, tocat. Sau folositi 1 lingura de capere, clatite si scurse, in locul maslinelor.
• Vara, pestele poate fi gatit pe un gratar in aer liber. Asezati bucatile de carne pe o folie de aluminiu, pentru a evita alunecarea lor printre barele gratarului.

Avantaje:

• Ardeii grasi rosii constituie o excelenta sursa de vitamina C si beta-caroten. Ambii nutrienti sunt considerati niste antioxidanti puternici, protejand organismul de cancer si boli de inima.
• Cambula uriasa este o sursa buna de niacina, aceasta jucand un rol important in eliberarea energiei in interiorul celulelor. Niacina e una dintre cele mai stabile vitamine, asa ca pierderile din timpul gatitului sunt foarte mici – sau chiar lipsesc.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
158
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza