Calcan cu sos maltez

Acest peste fiert pe foc mic cu putin lichid este perfect alaturi de un sos aromat cu portocale rosii, derivat din clasicul sos olandez
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 30 de minute

Ingrediente:
300 ml supa simpla de peste, preferabil preparata in casa
1 esalota, tocata
1 felie de lamaie
1 foaie de dafin
6 boabe de piper negru, pisate
4 fileuri de calcan, circa 140 g fiecare
Sos maltez:
85 g unt
1 lingura de zeama de portocala rosie
1 lingura de otet alb
3 boabe de piper negru, pisate
2 galbenusuri de ou
1 lingurita de zeama de lamaie
1 lingurita de coaja rasa de portocala
125 g rosii, descojite, curatate de seminte si tocate marunt
sare si piper
fire de tarhon proaspat, pentru ornat

Preparare:

Se pun supa simpla, esalota, felia de lamaie, foaia de dafin si piperul intr-o cratita indeajuns de mare, astfel incat fileurile de peste sa incapa, ulterior, pe un singur strat. Se da mixtura in clocot, apoi se ia de pe foc si se lasa deoparte, la infuzat, cat timp se prepara sosul.

Se topeste untul intr-o craticioara. Se toarna lichidul limpede, auriu, intr-un castron, aruncand sedimentele laptoase; se lasa sa se raceasca putin.
Se pun intr-o cratita mica zeama de portocala, otetul, piperul si 1 lingura de apa. Se fierb 2 minute, sau pana ce lichidul se reduce la jumatate. Se transfera intr-un vas termorezistent, fixat deasupra unei oale in care fierbe apa; nu trebuie ca fundul vasului sa atinga suprafata apei.
Se incorporeaza galbenusurile cu un tel si se continua mixarea 4-5 minute, pana ce amestecul se ingroasa si se deschide la culoare. Se adauga treptat untul topit, picatura cu picatura. Se continua amestecarea si dupa ce tot untul a fost inglobat, pana cand sosul e indeajuns de gros ca sa formeze dare lungi la ridicarea telului – pentru aceasta vor fi necesare 4-5 minute.
Daca in vreun moment sosul incepe sa se branzeasca, se ia imediat de pe oala, se adauga un cub de gheata si se amesteca viguros, pana ce mixtura se omogenizeaza din nou. Se scoate cubul de gheata, se aduce vasul inapoi pe oala si se continua amestecarea untului.
Se adauga zeama de lamaie si coaja de portocala, si se asezoneaza. Se ia vasul de pe sursa de caldura. Se adauga rosiile, apoi se acopera si se lasa sa stea pana ce se poseaza pestele.
Se strecoara supa simpla de peste, racita, si se readuce in cratita. Se adauga fileurile de peste – lichidul trebuie sa acopere doar putin pestele; daca este prea mult lichid, se scoate o parte si se pastreaza pentru a fi folosit in alta reteta. Se mareste incet temperatura, dar astfel ca lichidul sa nu dea in clocot, si se poseaza fileurile circa 5 minute, in functie de grosimea lor, pana ce carnea se poate rupe cu usurinta.
Se scot fileurile cu o spumiera, scuturand cu grija lichidul in exces, si se asaza pe farfurii calde. Se toarna sosul pe ele, se orneaza cu tarhon si se servesc.

Cateva idei:

• Chiar daca traieste si in Marea Neagra, calcanul este un peste care costa mult. Pentru o varianta de reteta mai economica, puteti folosi 8 fileuri de sola, fara piele (circa 70 g fiecare), posandu-le ca in reteta principala.
• In loc de sos maltez, serviti pestele cu o salsa de rosii si portocale. Taiati in jumatate si tocati marunt 200 g rosii cherry, galbene si rosii. Descojiti si curatati feliutele de la 2 portocale, apoi maruntiti-le. Asezonati cu sare si piper, dupa gust, si presarati deasupra 2 linguri de verdeturi proaspete, tocate – de exemplu, tarhon, patrunjel sau chives. Amestecati cu grija, apoi acoperiti si puneti la rece.
• Lichidul de posare poate fi racit si pastrat in frigider 24 de ore, urmand sa fie folosit ca baza pentru o ciorba de peste.

Avantaje:

• Calcanul reprezinta o excelenta sursa de niacina, necesara eliberarii energiei din alimentele cu carbohidrati.
• Tomatele contin licopen, fitonutrientul care da culoarea lor rosie. Licopenul este un antioxidant valoros, iar studiile sugereaza ca poate proteja organismul de cancerul de pancreas, vezica biliara si intestin.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
254
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza