Calamari cu ardei si ghimbir

Nu praji prea mult calamarii, deoarece au tendinta de a se intari cand sunt gatiti prea mult

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 30 de minute

Ingrediente:

280 g orez basmati
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si feliati subtire
2 catei de usturoi, pisati
4 lingurite de ghimbir, ras fin
1 ardei gras portocaliu, curatat de seminte si tocat
200 g porumb tanar, feliat transversal
200 g inflorescente mici de broccoli, taiate in jumatate
450 g inele de calmar
5 linguri de sos de soia
10 cepe verzi, feliate subtire

Preparare:

Se pune apa intr-o oala mare, se da intr-un clocot, se adauga orezul si se fierbe 10-12 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana cand boabele de orez se fragezesc.

Intre timp, se incinge uleiul intr-un wok, sau o tigaie mare. Se gatesc prin procedeul stir-fry, circa 2 minute, ardeii iuti, usturoiul si ghimbirul, ca sa-si elibereze aromele. Se adauga ardeiul gras, porumbul si broccoli, si se continua prajirea rapida 3-4 minute, sau pana ce broccoli este aproape facut.

Se adauga inelele de calmar si se lasa pe foc alte 1-2 minute, pana cand acestea devin ferme si opace. Se adauga sosul de soia si 2 linguri de apa, si se presara deasupra ceapa verde. Se gateste mixtura pana ce da intr-un clocot, apoi se serveste imediat, impreuna cu orezul.

Cateva idei:

• Pentru a prepara calmari cu rosii si sos de fasole neagra, prajiti la foc iute, amestecand, 3 catei de usturoi pisati si ardeii iuti, apoi adaugati calmarii si prajiti inca 1 minut. Incorporati in preparat 8 rosii tocate, curatate de pielite si seminte, plus 4 linguri de coriandru tocat, ceapa verde si 8 linguri de sos de fasole neagra – in loc de sos de soia si apa. Gatiti totul pana ce mixtura da intr-un clocot, apoi serviti imediat.
• Ca alternativa la calmari, incercati creveti mari, decorticati. In ce priveste portiile, socotiti 4-5 bucati de persoana, si prajiti-i 3-4 minute, sau pana ce devin roz.
• In locul orezului, taiteii cu ou pot fi un bun insotitor pentru fructele de mare.

Avantaje:

• Calmarii sunt, in egala masura, o excelenta sursa de proteine si de vitamina B12.
• Broccoli furnizeaza cantitati importante de beta-caroten, precum si de vitamine C si E – toate aceste substante fiind antioxidanti puternici, care protejeaza celulele organismului de efectul daunator al radicalilor liberi.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
239
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza