Cafeaua te apara de multe boli

Nutritionistii spun insa ca nu e bine sa depasesti doua cesti pe zi, pentru ca poti avea probleme cu tensiunea
<p>Pe vremuri era suspectata ca fiind cauza multor boli, dar, in prezent, cafeaua are un CV impresionant: s-a dovedit ca bautorii de cafea sunt expusi unui risc cu 50% mai mic de a se imbolnavi de diabet tip 2, calculi biliari, Parkinson, ciroza si anumite tipuri de cancer la colon, ficat si san.

Mai buna ca sucul de fructe? – Sute de substante (inclusiv antioxidanti) pe care le contine cafeaua, ofera numeroase beneficii. Un studiu recent efectuat de Universitatea Harvard arata ca bautorii de cafea prezinta un risc mai mic de deces provocat de boli cardiovasculare. Cafeaua neagra este probabil mai sanatoasa decat bauturile cu un continut caloric ridicat. Conform unui studiu norvegian, consumul regulat de cafea aduce un aport de antioxidanti mai mare decat consumul de afine, zmeura, ananas sau sucuri de fructe.

Bonus pentru creier: Cafeaua iti poate face bine nu doar la trup, ci si la minte. Un studiu arata ca soarecii privati de somn devin mult mai calmi dupa ce inhaleaza vapori ale boabelor de cafea prajita.

Cum trebuie bauta: Multi dieteticieni sunt de parere ca cea mai buna varianta este, totusi, sa consumati cafea in cantitati moderate – una sau doua cesti pe zi -, fara lapte integral, frisca sau zahar (care se depun pe talie). O cantitate mai mare de cafeina duce la deshidratare si cresterea tensiunii. Femeile gravide nu trebuie nici ele sa bea cafea in exces, fiindca risca un avort spontan.
Daca aveti probleme cu nivelul ridicat al colesterolului, beti cafea la filtru sau instant. Cafeaua nefiltrata, facuta de obicei cu presa franceza, contine cafestol, care duce la cresterea colesterolului.</p>

Vote it up
435
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza