Cafeaua si medicamentele

Cofeina diminueaza sau creste efectele anumitor substante
 
<p>
Mai mult de jumatate dintre adulti beau in mod regulat aproximativ trei cesti de cafea pe zi. Cei mai multi oameni nu iau in considerare alte efecte secundare ale consumului de cafea, decat cele precum nelinistea sau problemele cu somnul. Dar consumul de cafea şi espresso poate avea si alte consecinte la persoanele care iau anumite medicamente, fie blocheaza absorbtia anumitor medicamente, fie le sporesc efectele.


In multe cazuri, interactiunile sunt cauzate de cofeina. Dar si alti compusi din cafea pot juca, de asemenea, un rol important. Studiile arata ca multe medicamente – antidepresive, medicamente pentru tiroidia sau osteoporoza – pot fi afectate de consumul de cafea.
La persoanele care beau cafea cu putin timp inainte sau dupa ce iau levotiroxina, un medicament pentru tiroida, se observa o reducere de pana la 55 la suta in absorbtia medicamentului, se arata intr-un studiu din 2008.

Unele medicamente pot spori efectele consumului de cafea si a altor bauturi cofeinizate. Unele antidepresive, antibiotice si pastilele contraceptive, blocheaza o enzima cunoscuta sub numele de CYP1A2, care ajuta la metabolizarea cafeinei. Ca rezultat, cafeina poate persista in organism pentru mai multe ore decat normal. Un studiu a aratat, de exemplu, ca femeile care iau pilule contraceptive retin in organism cafeina cu patru ore mai mult decat femeile care nu iau pastile contraceptive.

</p>
Vote it up
158
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza