Cafeaua ne protejează ficatul

Consumul zilnic menține nivelul de enzime implicate în funcționarea acestui organ
 

Se pare că consumul de cafea poate reduce riscul de o varietate de boli de ficat, inclusiv cancer. La aceasta concluzie au ajuns specialiștii de la Institutul Național al Cancerului din Statele Unite ale Americii. Oamenii de știință subliniază faptul că cofeina nu este ingredientul care ajută la buna funcționare a organismului.

Consumul de cafea previne riscul de niveluri crescute de diverse biomarkeri care semnalează când un organ este defect. Dacă nivelul acestor enzime (gama-glutamil, aminotransferaza alcalina și fosfataza alcalina) este crescut, acesta poate fi un caz de leziuni hepatice. Mai mult decât atât, nivelurile sanguine ale enzimelor pot sugera probleme, cum ar fi diabetul zaharat, ciroza, cancer, boli cardiovasculare și altele.

Oamenii de știință au făcut o analiză detaliată a mai mult de 27.000 de probe de sânge. Toți participanții la studiu aveau peste 20 de ani și beau cafea în mod regulat. Rezultatele au relevat că un consum zilnic de cafea menține nivelul de enzime care sunt implicate în funcționarea ficatului.

Experții explică faptul că până în prezent nu a fost clar dacă cafeina este ingredientul care face cafeaua atât de benefică pentru ficat. Având în vedere studiul actual, specialiștii au descoperit că acest lucru nu este ingredientul care se dovedește a fi indispensabil. Aceste informații sunt transmise de către Dr. Xiao Qian, care a condus, de asemenea, studiul. Sunt necesare încă o mulțime de studii suplimentare. 

Cafeaua se servește în întreaga lume și într-un mod diferit – în filtru indian, de exemplu, este preparată lent și este foarte puternică. De aceea, cel mai adesea este amestecată cu lapte și zahăr. Espresso cubanez de asemenea este foarte tare și foarte dulce, iar îndulcitorul este adăugat după ce bautura este gata. La mexicani, cafeaua se serveste în cești de lut, iar în Senegal, cafeaua este foarte puternică și revigoranta și conține semințe de ardei iute.

Sursa: bewoman.ro

Vote it up
370
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza