Cafeaua și sănătatea

Ce spun cele mai noi descoperiri medicale despre beneficiile cafelei
 

Cafeaua nu reprezintă doar plăcerea de dimineață a multora dintre noi, ci și licoarea cărora cercetătorii i-au atribuit o serie de beneficii pentru sănătate. Iată care sunt cele mai importante și mai recente dintre concluziile studiilor asupra cafelei:

Bună împotriva cancerului. Unul dintre foloasele surprinzătoare ale consumului de cafea, descoperit recent, este că poate proteja împotriva unei forme răspândite de cancer al pielii – carcinomul bazocelular (CBC). Circa 30% din populația cu piele deschisă la culoare dezvoltă acest tip de tumoră a pielii la un moment sau altul al vieții. Cel mai adesea, zona afectată este fața. Cercetarea sugerează că o ceașcă de cafea pe zi reduce riscul dezvoltării carcinomului bazocelular cu 20%.

Bună împotriva durerii de cap. O cafea tare vă poate scăpa imediat de durerea de cap deoarece cafeaua reduce inflamarea vaselor sangvine, o cauză majoră a durerilor de cap. De aceea, multe analgezice conțin cofeină.

Bună împotriva depresiei. Pentru a evita riscul apariției depresiei pe măsură ce îmbătrâniți, beți cafea zilnic. Un studiu al Școlii de Sănătate Publică Harvard a constatat faptul că femeile cu o vârstă medie de 63 de ani care au băut două sau trei cești de cafea pe zi aveau o probabilitate cu 15% mai mică de a deveni depresive, comparativ cu cele care nu au băut mai mult de o ceașcă pe săptămână. Așadar, continuați să beți cafea cu moderație, cu condiția ca medicul dvs. să nu aibă nimic împotrivă.

Bună împotriva bolii Alzheimer. O ceașcă zilnică de cafea ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer – și se pare că cinci cești ar avea un efect profilactic și mai bun. Această constatare, conform cercetătorilor din Finlanda și Suedia, ar putea să-i surprindă pe iubitorii de cafea, cărora li se spune frecvent că beau prea multă. Dar studiul arată că trei sau cinci cești pe zi reduc riscul apariției bolii Alzheimer la vârstă înaintată într-un procent de peste 65%. Cofeina ajută la creșterea nivelurilor unei proteine numite factorul de stimulare a coloniilor granulocitare (GCSF), care se consideră că întârzie apariția bolii Alzheimer. Cu toate acestea, doar cofeina nu este eficientă. Se pare că formarea de GCSF necesită acțiunea combinată a cofeinei și a încă unui factor, ingredient al cafelei, neidentificat până acum.

 

Beți și cafea decofeinizată

Una sau două cești de cafea decofeinizată pot ajuta oamenii care suferă de pierderi ale memoriei specifice vârstei și chiar le pot preveni – spun cercetătorii americani. Studiul lor a arătat că un consum de cafea decofeinizată crește capacitatea creierului de a utiliza (metaboliza) glucoza din sânge de-a lungul mai multor luni. Persoanele care au diabet de tip II sunt în mod special predispuse la dificultăți de metabolizare a glucozei la nivel cerebral. Cercetătorii susțin că un consum de cafea decofeinizată aduce beneficii speciale celor ce suferă de această afecțiune.

Sursa: Reader’s Digest - “Secretele sănătății”

Vote it up
233
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza