Caderi de apa

Apele bubuitoare ale marilor cascade ale globului sunt infricosatoare
 

<p>

Ele au suficienta forta pentru a eroda si despica roca solida si totusi trombele lor fine de ceata creeaza un delicat microclimat pentru diferite plante si animale.

Marele fum care bubuie

Cascada Victoria din Africa este una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume. Situata pe fluviul Zambezi, la granita dintre Zimbabwe si Zambia, cascada are o latime de aproximativ 1,6 km si cade pe 128 m intr-un abis ingust. Apa pulverizata, care formeaza un nor de curcubee la 300 m deasupra cascadei, poate fi vazuta chiar si de la 20 km departare. Tribul Kalolo, care traieste in acea zona, a dat cetei, apei pulverizate si zgomotului cascadei denumirea de „Fumul care bubuie“.

Cascada Victoria este de fapt alcatuita din cinci cascade separate: Cataracta Estica, Cascada Curcubeu, Cataracta Diavolului, Cascada Potcoava si Cascada Principala. Exploratorul britanic David Livingstone a fost primul european care a descoperit cascada in 1855 si i-a dat numele reginei Victoria.

Cascada condamnata la disparitie

Uriasa cantitate de apa care trece peste cascada Niagara din America de Nord roade roca-mama cu aproape 1,2 m pe an. In acest ritm, in circa 25 000 de ani, intregul rau Niagara se va eroda, Lacul Erie se va uni cu Lacul Ontario si Cascada Niagara va disparea definitiv. In medie, 5,7 milioane de litri de apa pe secunda cad in cascada din Lacul Erie, la 98 m deasupra Lacului Ontario. Deja, cascada de pe partea estica a Americii de Nord, intre granitele Canadei si a Statelor Unite, este in zilele noastre cu 11 km mai sus decat se afla locul sau de nastere initial la sfarsitul erei glaciare.
Cascada s-a format cand ghetarii care acopereau America de Nord au inceput sa se topeasca si patru din Marile Lacuri – Huron, Superior, Michigan si Erie – au inceput sa se scurga in Lacul Ontario printr-un nou canal, raul Niagara, cazand peste stanca numita azi Cascada Niagara.

Cea mai inalta cascada din lume

Extraordinara Cascada Angel din Venezuela este de 15 ori mai inalta decat Niagara din America de Nord (vezi p. 321). In octombrie 1937, un pilot american, James Angel, a facut o aterizare fortata pe un munte cu creasta plata din Venezuela. Dupa ce a reusit sa se extraga din carlinga, a observat ca dincolo de un vast canion era o alta creasta plata, Muntele Diavolului, si ca peste marginea acesteia se rostogolea o panglica de apa care cadea pe un perete de stanca de aproape 1 km. Descoperise cea mai inalta cascada din lume, care a fost botezata cu numele lui, Cascada Angel. Astazi cascada nu se poate vedea decat din avion.

Torentii puternici care sufoca Mekongul

Apa navaleste peste Cascada Khone din sud-estul Asiei cu incredibilul debit de 9,5 milioane de litri pe secunda. Este cel mai mare volum de apa care trece peste o cascada si totusi Cascada Khone de 10 km lungime, din apropierea granitei dintre Cambodgia si Laos, cade doar 22 de metri. Cascada a fost descoperita in anii 1870, cand o expeditie franceza a navigat cu barcile in susul raului Mekong in cautarea unei rute interne spre China. Debitul furios al cascadei i-a obligat sa renunte. Si astazi, apele sunt atat de violente, incat au blocat dezvoltarea in zona.

</p>

Vote it up
209
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza