Călătorii riscante

De ce este important să te vaccinezi când pleci în ţări străine
 

ÎNTREABĂ PE ORICINE călătoreşte în jurul globului: lumea este plină de oameni şi locuri interesante, dar este şi plină de bacterii dezgustătoare şi de viruşi. Imunizarea organismului împotriva infecţiilor şi a bolilor este un proces de care trebuie să ţii cont, mai ales dacă-ţi place să călătoreşti des.

Pentru a împiedica răspândirea infecţiilor care se manifestă la nivelul fiecărei ţări, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă călătorilor să se imunizeze împotriva pojarului, rubeolei, oreionului, difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei. Aceste vaccinuri sunt ceva obişnuit în majoritatea statelor dezvoltate, dar o vacanţă este un bun prilej pentru a verifica dacă ţi-au fost administrate în copilărie.

Alte vaccinuri ar putea fi necesare în funcţie de perioadă sau de starea de sănătate, vârstă şi destinaţie. Având în vedere toţi aceşti factori care trebuie luaţi în seamă, cea mai bună soluţie este să consulţi un medic sau să mergi la o clinică specializată cu cel puţin o lună înaintea plecării (pentru cazul în care ai nevoie de mai multe doze de vaccin sau imunitatea se dobândeşte într-o perioadă mai lungă).

Călătoriile neplanificate nu sunt o scuză pentru a sări peste consultul medical: poţi afla care sunt riscurile potenţiale şi ce trebuie să faci pentru a le evita – cum ar fi să foloseşti o soluţie contra insectelor sau să eviţi apa de la robinet. Iar unele vaccinuri pot fi făcute imediat, cum este cazul celui împotriva hepatitei A. „Acesta va preveni boala chiar dacă cel care călătoreşte este expus la virus după sosirea în ţara de destinaţie“, spune dr. Phyllis Kozarsky, consultant al Centrului pentru Controlul şi Profilaxia Bolilor din SUA.

O altă boală des întâlnită – prezentă în multe zone ale lumii, inclusiv în Asia de Sud-Est, Africa de Sud, Caraibe şi America Latină – este febra tifoidă. Pe lângă diaree şi urticarie, 5% dintre pacienţi suferă de sângerări intestinale. Medicul ţi-ar putea recomanda o injecţie sau o pastilă dacă există posibilitatea să fii expus la surse nesigure de apă sau de hrană. Vaccinul împotriva febrei tifoide nu este însă sigur în toate cazurile, aşa că ar fi bine să ai grijă ce bei şi ce mănânci. Odată ce sistemul tău imunitar este pregătit, te poţi bucura liniştit de călătorie.

 

Planifică din vreme

Sunt necesare 10 zile pentru ca vaccinul anti-meningită să producă anticorpii necesari, informație extrem de importantă pentru cei care vor să călătorească în Arabia Saudită, țară care nu permite accesul pelerinilor care nu fac dovada că s-au vaccinat

Vote it up
174
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza