Câștigă timp pentru tine

4 moduri în care să-ți organizezi timpul mai bine  
 

Ești obosit, stresat și începi să ai senzația că, orice ai face, timpul îți zboară printre degete? Dacă reușești să-ți faci mereu timp pentru îndatoriri și nevoile celor din jur, dar nu și pentru a avea grijă de tine, a sosit momentul să faci o schimbare: învață să te deconectezi și să te bucuri de compania propriei tale persoane invitând mai mult timp liber doar pentru tine în viața ta!

 

1. Amintește-ți că meriți să îți faci timp doar pentru tine

Te simți vinovat când nu ai timp să faci tot ce ți-ai propus într-o zi/săptămână, chiar dacă pur și simplu nu ai avut când să le duci pe toate la bun sfârșit? Ei bine, este timpul pentru o schimbare de mentalitate: alergătura dintr-o parte într-alta nu servește nimănui, în cele din urmă, fiindcă stresul și frustrarea acumulate ajung să dauneze tuturor, ție și proiectelor tale deopotrivă.

Investiția în timpul acordat relaxării, departe de probleme și, uneori, de alți oameni, se va dovedi profitabilă pe toate planurile pe termen lung. Și foarte important: nu ești o persoană egoistă doar pentru că vrei să aloci un timp numai și numai pentru tine! Acesta este dreptul tău și încă unul vital sănătății tale psihice, dar și fizice, pe termen lung.

 

2. Organizează-ți altfel programul

Cu alte cuvinte, organizează-l în așa fel încât să poți strecura în el și acel răgaz dedicat doar ție. Dacă ești foarte ocupat, până și o pauză de 15-30 de minute în care să te decontectezi de tot și să faci ceva ce-ți place cu adevărat se va dovedi mai mult decât binevenită!

Odată ce ai găsit acele activități care te binedispun, oricare ar fi ele, fă-le loc în programul tău zilnic. În acest sens, nu este deloc exclus să trebuiască să îți organizezi altfel prioritățile și să renunți la activitățile care îți consumă timp prețios - de pildă, stabilește să faci cumpărături pentru o săptămână întreagă, nu să ieși zilnic sau o dată la 2-3 zile pentru cele necesare, și tot așa.

 

3. Învață să spui NU

Ușor de zis, greu de făcut, mai ales dacă te-ai obișnuit - și i-ai obișnuit și pe cei din jurul tău - să pui întotdeauna nevoile celorlalți pe primul plan. Fără a-l lua pe "nu" în brațe, este totuși important să înveți să refuzi acele rugăminți, favoruri, sarcini etc. care te-ar determina să renunți la lucruri importante pentru tine - mai ales acel ragăz alocat ție însuți. Refuză politicos și, unde se poate, învață să delegi. Încet, dar sigur, oamenii vor învăța că nu pot să abuzeze de amabilitatea ta, vor ști unde sunt limitele, iar stresul gestionării unor responsabilități care nu îți aparțin va dispărea și el!

 

4. Creează-ți propriile ritualuri

La început îți va fi dificil să te bucuri de timpul petrecut doar în compania ta - mai ales dacă nici nu mai ții minte când a fost ultima oară când ai făcut asta. Dar, treptat, vei remarca efectele benefice și vei strecura tot mai multe activități plăcute în programul tău obișnuit. Ideea este ca, pas cu pas, să îți formezi ritualuri de relaxare care să devină o a doua natură - să le privești ca pe ceva absolut normal, parte integrantă a vieții tale, care să îți vină firesc, fără să mai fii nevoit să le planifici. De la o baie cu spumă la finele unei zile obositoare la joggingul în răcoarea dimineții, toate se pot transforma în ajutoare prețioase ale bunei dispoziții și vitalității până la adânci bătrâneți!

 

Sursa: eva.ro

Vote it up
477
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza