Cât de mult știi despre Europa?

Răspunde la întrebările din cadrul testului nostru şi află cât eşti de informat
 

Acum cincisprezece ani, Reader’s Digest a realizat un test cu subiectul Europa.

Am rugat atunci 4.000 de europeni, în cadrul unor interviuri realizate pe stradă, să intre în jocul nostru şi să ne răspundă la 20 de întrebări. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2001, când am publicat rezultatele, le-am oferit cititorilor revistei posibilitatea de a face ei înşişi testul şi a ne trimite rezultatele.

Întrebările – din politică, cultură generală, geografie, istorie şi ştiinţe – rămân aceleaşi. Doar în trei cazuri răspunsurile cu opţiuni multiple au fost modificate, din cauza schimbărilor apărute între timp, cum e cazul preşedintelui Comisiei Uniunii Europene (întrebarea nr. 2).

În anul 2000, echipe din 38 de oraşe, aparţinând unui număr de 19 ţări, înarmate cu chestionare, au pus cele 20 de întrebări trecătorilor cu vârste de peste 18 ani.

În mod surprinzător, doar 52% dintre cei intervievaţi pe marile bulevarde şi în centrele comerciale au ştiut, de exemplu, că preşedintele de atunci al Comisiei Europene era Romano Prodi, fost prim-ministru al Italiei. Locuitorii ţărilor care în acel moment aşteptau să fie primite în Uniunea Europeană, Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, au obţinut un punctaj mediu de 61%, mai bun decât al respondenţilor din ţările deja membre ale Uniunii Europene.

Întrebările de cultură generală au fost cele care i-au pus în dificultate pe cei mai mulţi dintre cei intervievaţi. Nouă ţări au obţinut un procentaj de 50% sau chiar mai puţin la întrebarea referitoare la autorul popularului basm Hänsel şi Gretel. De asemenea, 57% dintre respondenţi nu au ştiut cine a compus imnul european, Oda bucuriei. Un bărbat dintr-o suburbie a Londrei l-a rugat pe cel care i-a dresat întrebările să îi fredoneze puţin din melodie, ca să îşi dea seama despre ce era vorba.

Dar au fost şi persoane care au obţinut punctajul maxim.

Michele Robert, profesoară de franceză la o şcoală primară de lângă oraşul elveţian Neuchatel, a explicat că succesul ei la acest test se datorează faptului că citeşte câte două ziare pe zi, o revistă săptămânală şi multe cărţi. „Am o viziune globală asupra vieţii“, a spus profesoara.

În medie, bărbaţii s-au descurcat mai bine decât femeile, excepţie făcând Rusia şi Norvegia.

Dacă faceţi testul propus de noi, veţi descoperi şi voi cât de bine cunoaşteţi continentul pe care trăiţi.

În cei 15 ani care au trecut, integrarea europeană a avut ca efect intensificarea călătoriilor peste hotare şi s-a îmbunătăţit mult şi accesul la informaţii prin mijloacele digitale. Toate aceste lucruri ar fi de aşteptat să ridice media punctajelor naţionale.

Aşa că, după ce îţi verifici răspunsurile, poţi să-ţi compari scorul cu media obţinută de ţările participante în urmă cu 15 ani. Din păcate, România nu s-a numărat atunci printre ţările intrate în sondaj. E posibil însă ca rezultatele premiantei de atunci să fie greu de întrecut, dat fiind că Polonia a obţinut un scor de peste 15 puncte din cele 20 posibile.

 

CELE 20 DE ÎNTREBĂRI

 

1  Care este țara de origine a companiei Nokia? A: Suedia B: Danemarca C: Finlanda

2  Cine este președintele Comisiei Europene? A: Herman van Rompuy B: José Manuel Barroso C: Jean-Claude Juncker

3  Care este cel mai înalt munte din Europa Occidentală? A: Matterhorn B: Eiger C: Mont Blanc

4  Cine a spus: „Gândesc, deci exist“? A: Voltaire B: Kant C: Descartes

5  Unde se află casa Annei Frank? A: Berlin B: Viena C: Amsterdam

6  Care este țara cu populația cea mai numeroasă din Uniunea Europeană? A: Franța B: Marea Britanie C: Germania

7  Care este capitala Sloveniei? A: Budapesta B: Bratislava C: Ljubljana

8  Cine a formulat teoria gravitației? A: Kepler B: Copernicus C: Newton

9  Care dintre țările de mai jos nu este membră a Uniunii Europene? A: Suedia B: Norvegia C: Portugalia

10 Cine a pictat Capela Sixtină? A: Leonardo da Vinci B: Michelangelo C: Rafael

11 De unde este originară cântăreața pop și actrița Björk? A: Suedia B: Germania C: Islanda

12 Din câte țări este formată Uniunea Europeană? A: 24 B: 28 C: 29

13 Cine a lansat teoria că bolile infecțioase sunt cauzate de bacterii? A: Marie Curie B: Louis Pasteur C: Alexander Fleming

14 Când a căzut Zidul Berlinului? A: 1989 B: 1990 C: 1991

15 Cum se numea St. Petersburg în anul 1985? A: Petrograd B: Stalingrad C: Leningrad

16 Semnarea Tratatului de la Versailles a marcat sfârșitul cărui conflict? A: Primul război mondial B: Al doilea război mondial C: Războaiele napoleoniene

17 Ce oraș va găzdui Jocurile Olimpice în 2016? A: Moscova B: Rio de Janeiro C: Barcelona

18 Cine a compus „Oda bucuriei“, imnul european? A: Beethoven B: Mozart C: Puccini

19 Afrodita a fost zeița... A: Recoltei B: Iubirii C: Vânătorii

20 Cine a scris basmul „Hänsel și Gretel“? A: Hans Christian Andersen B: Johann Wolfgang von Goethe C: Frații Grimm

 

Rezultate – acum 15 ani

Media răspunsurilor corecte obținute de la 4.000 de persoane (n.r.: la acea dată revista nu exista încă în România):

1         Polonia                         15.44

2        Danemarca                 14.58

3        Italia                               14.45

4        Austria                          14.18

5        Elveția                           13.83

6        Germania                    13.80

7        Cehia                             13.67

8        Suedia                           13.22

9        Finlanda                      13.09

10      Norvegia                     13.02

11        Ungaria                        12.96

12       Belgia                            12.85

13       Franța                           12.72

14       Olanda                           12.41

15       Spania                            12.17

16       Rusia                               11.98

17       Slovacia                        11.67

18       Marea Britanie          11.47

19       Portugalia                    9.55

 

 

 

RĂSPUNSURILE CORECTE

E timpul să descoperi cât de bine cunoști tu Europa: adaugă câte un punct pentru fiecare răspuns corect. Iată răspunsurile: 1. C 2. C 3. C 4. C 5. C 6. C 7. C 8. C 9. B 10. B 11. C 12. B 13. B 14. A 15. C 16. A 17. B 18. A 19. B 20. C.

 

 

 

Vote it up
148
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza