Când e ziua de naștere a lui Cheryl?

Problema de logică din Singapore care a pus pe jar internetul
 

O problemă de logică postată pe Facebook de un prezentator TV din Singapore, Kenneth Kong, a pus în dificultate numeroase persoane din întreaga lume, dând naștere la întrebarea dacă într-adevăr asta se așteaptă de la elevii din Singapore, relatează BBC. Problema le cere elevilor să afle când e ziua de naștere a unei fete pe nume Cheryl, folosindu-se de câteva indicii minime pe care personajul le-a dat prietenilor săi, Albert și Bernard.

Inițial, problema care a ajuns să fie cunoscută drept "Ziua de naștere a lui Cheryl" a fost prezentată drept un test pentru copiii de 11 ani, însă ulterior s-a aflat că ea a fost adresată elevilor cu vârste de 15 ani care au luat parte la olimpiada de matematică SASMO (Singapore and Asian Schools Math Olympiad).

Organizatorii arată că testul se adresează unui eșantion de vârf de 40% și vrea să "cearnă elevii cei mai buni", adaugând că "este important să clarificăm (acest lucru - n.red.) astfel încât părinții din Singapore să nu înceapă să se îngrijoreze prea tare".

Directorul executiv al SASMO, Henry Ong, a apărat problema, aratând că există "un loc în viața de zi cu zi și la muncă pentru un anumit tip de gândire logică și analitică.”

“Nu spunem că problema este pentru fiecare elev. (...) Dar dacă acest tip de probleme poate fi folosit pentru a-i forța pe studenții mai buni să își cizeleze abilitațile analitice, de ce nu?", arată Ong.

SASMO a indicat și soluția corectă la problema: 16 iulie. Totodată, organizatorii au respins o "soluție alternativă" care dădea drept rezultat data de 17 august, explicația lor fiind: "Dacă Bernard nu a spus că nu știe când e ziua lui Cheryl, atunci cum știa Albert că Bernard nu știe?".

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
236
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza