Burritos cu fasole prajita

O reteta satioasa cu fasole care este mai intai fiarta si apoi gatita la foc mic, in putin ulei

 

<p>

Portii 6
Timp de preparare si de gatit: 1 3/4 ore, plus 8 ore muiatul

Ingrediente:

250 g fasole pinto uscata, muiata cel putin 8 ore
2 cepe (1 taiata sferturi si 1 tocata marunt)
3 catei de usturoi (2 intregi si 1 tocat)
2 foi de dafin
1 1/2 linguri ulei de floarea-soarelui
sare si piper

Salsa de rosii si ardei iute:

450 g rosii coapte, dar ferme, tocate
1 ardei iute verde, proaspat, curatat de seminte si tocat marunt
1 lamaie verde, coaja rasa fin si sucul
1 praf de zahar tos
3 linguri frunze de coriandru tocate

Pentru servit:

8 tortillas mari de grau
115 g branza Wensleydale rasa
1 salata verde cos
125 g iaurt

Preparare:

Se scurge fasolea muiata si se clateste sub jet de apa. Se pune apoi intr-o oala mare, se acopera cu multa apa proaspata si se adauga ceapa taiata in sferturi, 2 catei de usturoi intregi si foile de dafin. Se da in clocot si se fierbe rapid 10 minute, apoi se micsoreaza flacara, se acopera oala partial si se fierbe incet timp de 45–60 de minute, sau pana cand fasolea se face frageda.

Intre timp, se prepara salsa amestecand intr-un castron rosiile, ardeiul iute, coaja rasa si sucul de lamaie verde, zaharul si coriandrul. Se acopera si se lasa la temperatura camerei pana ce este gata de servit.

Cand fasolea este facuta, se scot din lichidul de gatit 150 ml si se pun deoparte. Se scurge apoi fasolea, aruncand ceapa si foile de dafin, dar pastrand usturoiul.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare, se adauga ceapa tocata si usturoiul tocat si se calesc incet timp de 10 minute. Se adauga cateii de usturoi intregi, un polonic de fasole si cateva linguri din lichidul pus deoparte. Se sfarama fasolea si cateii de usturoi cu o furculita.

Se continua adaugarea de fasole, cate un polonic odata, impreuna cu putin lichid, gatind la foc mic si sfaramand fasolea, ca sa se obtina un piure nu foarte fin, destul de uscat. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.

Intre timp, se incalzesc tortillas in cuptor sau la microunde, conform instructiunilor de pe ambalaj.

Se pune fasolea refripta in mijlocul unei tortilla. Se presara cu branza, urmata de salata taiata fasiute, apoi de iaurt. Se ruleaza tortilla ca sa cuprinda bine umplutura si se serveste imediat, alaturi de salsa de rosii si ardei iute.

O idee:

• Ca sa preparati quesadillas cu fasole reprajita, radeti mai mare 200 g branza Monterey Jack, Wensleydale sau Cheddar. Incingeti o tigaie mare sau un gratar de fonta la foc mediu. Luati una dintre cele 8 tortillas de grau, puneti-o pe tigaie si asezati in centrul ei 2–3 linguri de fasole reprajita. Presarati deasupra o optime din branza rasa. Pliati tortilla peste umplutura pentru a obtine o forma de semiluna si apasati marginile incet, astfel ca branza care se topeste sa le lipeasca. Frigeti-o 1 minut, apoi intoarceti-o 1 minut pe cealalta parte. Scoateti quesadilla din tigaie si serviti-o imediat, altfel branza devine elastica. Puteti umple si plia tortilla cu ceva timp inainte, apoi o frigeti la momentul potrivit. Se serveste cu o salsa de mango, preparata prin amestecarea a 1 fruct de mango tocat cu 2 ardei iuti curatati de seminte si taiati rondele subtiri (1 rosu si 1 verde) si cu sucul de la 1/2 lamaie verde.

Avantaje:

• Tortillas, un aliment de baza in bucataria mexicana si a altor tari din America de Sud si Centrala, pot fi preparate din faina de grau sau din masa harina, un fel de faina de porumb. Ambele tipuri de faina contin carbohidrati cu amidon si sunt o buna alternativa pentru paine.
• Vitamina C furnizata de rosii si de sucul de lamaie verde din salsa ajuta la absorbtia fierului din fasolea pinto.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
188
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza