Burghie si bormasini

O bormasina electrica, de preferat fara fir, e una dintre cele mai des utilizate unelte
 

Ur­­ma­­toa­­rele sfaturi va vor ajuta sa faceti treaba re­­pede si bine.

Puneti burghiul potrivit. Alegeti burghiul po­­tri­­vit pentru ce vreti sa faceti. Deschideti mandrina invartind de capatul ei si introduceti burghiul in ea. Strangeti mandrina pana cand simtiti ca incepe sa va alunece din mana. Burghiul e acum bine prins. Pentru mandrine care trebuie stranse cu cheia, puneti cheia in una din gaurile de pe mandrina si rotiti-o pana e stransa bine. Repetati la toate cele trei gauri.

Drept si constant. Pentru a da gauri drepte si a nu rupe burghiul, tineti bormasina asa incat forta sa fie indreptata direct spre perete. Puneti palma mainii la nivelul mandrinei, cu degetul aratator extins pe bormasina. Apasati tragaciul cu degetul inelar.

Ghidaj pentru burghiu. Pentru a va asigura ca dati o gaura perfect dreapta, faceti un ghidaj simplu, insuruband doua bucati de lemn patrate cu latura de 45 mm si grosimea de 20 mm pe un profil de lemn patrat cu latura de 25 mm si lungi­­mea de 40 mm, ca in imagine. Folositi adeziv pen­­tru lemn si fixati cu suruburi de 35 mm. Pentru utilizare, sprijiniti burghiul in „V“-ul format, ca in imagine. Se poate sa aveti nevoie de burghie lungi pentru gaurile de diametre mai mici – acestea sunt bune de avut oricum.

Controlul adancimii. Infasurati o bucata mica de banda de mascare in jurul burghiului astfel incat lungimea ramasa sa fie egala cu adancimea dorita. Ca alternativa, puteti face semn pe burghiu cu un creion cu ceara.

La orizontala. Cand dati o gaura intr-un zid, nu este  intotdeauna usor sa va dati seama daca tineti bormasina orizontal. Daca partea de sus a bormasinii este plata, puteti sa lipiti o nivela mica deasupra pentru a vedea inclinatia.

Burghie drepte. Un burghiu stramb risca sa se rupa in timpul folosirii. Burghiele se indoaie usor (in special cele mai subtiri) asa ca verificati-le sa fie drepte inainte de a le folosi. Pentru a testa burghiul, rostogoliti-l usor pe o suprafata plana. Daca o ia intr-o parte, e indoit. Ca alternativa, il puteti pune pe o rigla pentru a vedea daca exista spatiu intre suprafete.

Burghie cu varf P. Cand dati gauri in lemn e bine sa folositi un burghiu cu varf, special pentru lemn, in loc de cele obisnuite. Micul varf din fata se infige in lemn si impiedica burghiul sa se miste din loc atunci cand incepeti gaura, sau sa o ia intr-o parte daca dati de un nod.

Gauri fara aschii. Daca dati o gaura dintr-o parte in alta printr-o bucata de lemn, va lasa o ga­­ura cu aschii in partea unde iese. Pentru o gaura curata, uitati-va (nu puneti mana!) sa vedeti cand iese varful burghiului prin lemn. Scoateti-l si dati gaura din partea cealalta, folosind gaura ca mar­­caj.

Gauri dificile. Cand trebuie sa dati gauri in materiale cum ar fi caramida sau betonul, folositi un burghiu pentru beton cu varf de carbid. Cand dati gauri in beton, incepeti cu o gaura de dia­­me­­tru mai mic si largiti-o dupa aceea. Daca aveti de dat multe gauri in beton sau caramida, cumparati sau inchiriati un ciocan rotopercutor. Acesta loves­­te burghiul in timp ce il invarte, facand treaba mult mai usoara.

In faianta. Daca trebuie sa dati o gaura in fa­­ianta, folositi un burghiu de ceramica sau de be­ton, ca sa nu se ciobeasca faianta. Impiedicati burghiul sa se miste din loc, punand o bucata de banda de mascare acolo unde vreti sa dati gaura. Asta il va tine in loc la inceput. Asigurati-va ca bormasina nu e setata pe percutie, iar daca puteti controla viteza, incepeti incet.

Gauritul cu ulei. Cand dati o gaura in metal, incercati lucrul urmator: gasiti o saiba cu diametrul mai mare decat gaura, lipiti-o cu banda adeziva peste locul respectiv si puneti putin ulei subtire in ea. Uleiul va mentine temperatura burghiului sca­­zu­­ta si il va lubrifia.

 

Vote it up
21
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza