Burgeri vegetarieni

Se pot obtine burgeri cu adevarat gustosi folosind numai cateva legume. O salata verde va fi garnitura perfecta

 

<p>

Timp de preparare: 40 de minute
Timp de gatit: 10 minute
Se obtin: 4 portii

Ingrediente:

2 si 1/2 linguri de ulei de masline extravirgin
1 ceapa mare, tocata marunt
1 catel de usturoi, tocat marunt
300 g morcovi, dati pe razatoarea mare
300 g dovlecei, dati pe razatoarea mare
1 si 1/2 lingurite de chimen macinat
1 si 1/2 lingurite de coriandru macinat
3 linguri de unt de arahide
2 linguri de coriandru proaspat, tocat
100 g pesmet integral
1 ou, batut
sare si piper

Pentru servit:

2 rosii, curatate de seminte si tocate
2 linguri de ketchup, chutney sau relish
4 chifle cu susan, pentru burgeri
2 linguri de maioneza (optional)
4 foi de salata iceberg, taiate fideluta
1 esalota, feliata subtire

Preparare:

Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare, neaderenta. Se pun ceapa si usturoiul, si se gatesc 5 minute, la foc moderat, amestecand frecvent, pana cand ceapa s-a inmuiat si incepe sa se rumeneasca. Se adauga morcovii si dovleceii; se prajeste totul inca 10 minute, amestecand.

Se adauga chimenul si coriandrul macinat, untul de arahide, coriandrul proaspat si se asezoneaza dupa gust; se omogenizeaza amestecul. Se ia tigaia de pe foc si se lasa deoparte, sa se raceasca putin.

Se incorporeaza cu grija pesmetul si oul – mixtura trebuie sa fie legata. Se modeleaza 4 burgeri mari, cu diametrul de circa 10 cm.

Se sterge tigaia cu servete de hartie, dupa care se adauga uleiul ramas. Se prajesc burgerii 5 minute la foc molcom, pe fiecare parte, pana ce sunt destul de tari si capata o culoare aurie.

Cand se servesc, se amesteca rosiile si ketchupul, si se asezoneaza dupa gust. Se despica chiflele si se prajesc pe fetele taiate. Se ung jumatatile inferioare cu 1 lingurita de maioneza, daca se doreste, iar deasupra se pun burgerii, apoi cate o frunza de salata. Se intinde mixtura de rosii peste aceasta si se adauga feliutele de esalota. Se inchid burgerii cu celelalte jumatati de chifla si se servesc.

Cateva idei:

• Pentru a gati burgeri de vita cu legume, se adauga la amestecul de legume racit 450 g carne de vita slaba, tocata, impreuna cu pesmetul si oul batut. Se omite untul de arahide. Adaugati, daca doriti, 1 lingurita de boia iute, in loc de chimen si coriandru. Se modeleaza 8 burgeri si se frig 10 minute, intorcandu-i o singura data.
• Acesti burgeri din legume se congeleaza bine odata ce au fost gatiti. Se lasa sa se raceasca, apoi se infasoara fiecare in parte in folie pentru alimente si se pun in congelator, intr-o punga. Pentru a-i servi, se scot burgerii, se dezambaleaza si se incalzesc 15 minute sub grillul incalzit moderat, intorcandu-i ocazional, sau 20 de minute in cuptorul incins la 200°C, pana cand sunt fierbinti.

Avantaje:

• Untul de arahide adauga proteine acestor burgeri, asa cum o face si graul din pesmetul integral. Untul de arahide contine multe grasimi, dar cea mai mare parte a lor este de tip mononesaturat, benefic sanatatii.
• Atat ceapa, cat si usturoiul contin alicina, o fitochimicala ce are proprietati antifungice si antibiotice.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
112
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza