Burgeri din fasole

Acesti burgeri vegetarieni moi si suculenti sunt atat de gustosi, incat vor placea oricui. Serveste-i cu salata de rosii cherry si busuioc
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 8–10 minute

Ingrediente:

5 lingurite ulei de masline extra virgin
1 ceapa mica tocata marunt
1 morcov dat prin razatoarea mare
2 lingurite pasta de rosii uscate la soare
2 cutii fasole cannellini, circa 410 g fiecare, scursa si spalata
55 g firimituri proaspete de paine alba (obtinute prin datul painii prin razatoare)
55 g branza Cheddar matura, rasa
2 linguri patrunjel tocat
4 chifle de hamburgeri, din grau integral
sare si piper
frunze de salata frisée
Salata de rosii cherry
1 lingura ulei de masline extra virgin
1 lingurita suc de lamaie
340 g rosii cherry, galbene si rosii in amestec, daca e posibil, taiate in sferturi
1 lingura frunze proaspete de busuioc, rupte bucatele

Preparare:

Se incing 3 linguri de ulei intr-o tigaie neaderenta, se adauga ceapa si se caleste 5 minute, amestecand frecvent, pana se moaie. Se adauga morcovul ras si se soteaza 2 minute, amestecand. Se ia tigaia de pe foc si se incorporeaza pasta de rosii.

Se incalzeste grillul cuptorului la mediu. Se pune fasolea cannellini intr-un castron si se sfarama pana se obtine un piure nu foarte omogen. Se adauga legumele gatite, firimiturile, branza, patrunjelul, sarea si piperul.
Folosind mainile, se amesteca toate ingredientele, apoi se impart in 4 parti egale. Se modeleaza fiecare parte ca un burger mare, de 10 cm diametru si 2,5 cm grosime.
Se ung burgerii cu cele 2 linguri de ulei ramase, pe ambele parti, dupa care se asaza pe gratarul de sub grill. Se frig 4–5 minute pe fiecare parte, sau pana cand sunt facuti si crocanti.
Intre timp, se prepara salata ameste-cand ulei, suc de lamaie, sare si piper, intr-un castron. Se adauga rosiile si busuiocul.
Se despica chiflele folosind un cutit zimtat. Se pot frige pe gratar, alaturi de burgeri, sub grill, in ultimele 3 minute ale timpului de gatit. Se insereaza burgerii in despicaturi si se servesc acompaniati de salata de rosii cherry si frunze de salata frisée.

Avantaje:

• Fasolea cannellini nu contine doar multe proteine, ea este o sursa buna de minerale, inclusiv fier, potasiu, fosfor si mangan.
• Branza este un aliment foarte hranitor ce poate fi inclus in orice dieta sanatoasa. In general, cu cat o branza este mai tare si mai densa, cu atat contine mai multe proteine, calciu, fosfor si vitamine B.

Cateva idei:

• Pentru a obtine burgeri picanti, inlocuiti pasta de rosii cu 1 1/2 linguri de pasta de curry.
• Preparati burgeri din fasole soia si masline. Caliti 1 legatura de ceapa verde tocata si 1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat, in 3 linguri de ulei, timp de 3–4 minute, pana se moaie, apoi adaugati 1 dovlecel dat prin razatoare si caliti totul inca 2 minute; omiteti pasta de rosii. Sfaramati 2 cutii de fasole soia, circa 410 g fiecare, scursa si spalata. Adaugati legumele gatite, impreuna cu 55 g masline negre fara samburi, putin sos de soia, 2 linguri coriandru proaspat, tocat, si asezonati dupa gust. Modelati 8 burgeri si ungeti-i cu cele 2 linguri de ulei ramase. Frigeti-i 3–4 minute pe fiecare parte. Serviti-i cu jumatati de paine pitta, cate 2 burgeri de persoana, si adaugati 450 g rosii si 1/2 castravete, toate feliate.
</p>
Vote it up
416
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza