Bunicii isi ingrasa nepotii

Copiii de care bunicii lor au grija cu regularitate se confrunta cu un risc de obezitate considerabil mai mare.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un grup de cercetatori de la Colegiul Universitar din Londra. Cercetarea, realizata pe un esantion de 12.000 de copii in varsta de trei ani, a relevat faptul ca riscul de declansare a obezitatii este cu 34 la suta mai mare pentru micutii ingrijiti permanent de bunicii lor. Mai mult, implicarea partiala a bunicilor in ingrijirea copiilor a atras o crestere cu 15 la suta a riscului de obezitate, comparativ cu copiii care erau crescuti doar de parintii lor. De cealalta parte, copiii care merg la cresa sau au o bona nu se confrunta cu riscul aparitiei unor probleme legate de greutatea corporala.

Potrivit statisticilor din Marea Britanie, aproape un sfert dintre copiii de varsta prescolara sunt supraponderali sau obezi. Pana in prezent au fost efectuate prea putine studii care sa analizeze influenta pe care o are felul in care este crescut un copil asupra greutatii sale.

In opinia cercetatorilor, felul in care este crescut un copil influenteaza greutatea acestuia prin doi factori principali - dieta si activitati fizice.

Studiul a utilizat datele provenind de la Millenium Cohort Study, ce a grupat informatii medicale despre copii cu varste cuprinse intre noua luni si trei ani, nascuti in Marea Britanie in perioada 2000 - 2001.

Mai mult, o analiza amanuntita a datelor avute la dispozitie, bazata pe factorii socio-economici din viata copiilor, a relevat faptul ca riscul crescut de declansare a obezitatii apare cu precadere in cadrul celui mai avantajat grup de copii - cei ale caror mame au o functie manageriala, o diploma universitara si locuiesc impreuna cu partenerii lor de viata.</p>

Vote it up
242
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza