Bulete de peste thailandeze

Chiftelute din cod si cartofi aromate cu coriandru si ghimbir si condimentate cu pasta thailandeza de curry rosu
 
<p>
Se obtin 8 portii
Timp de preparare: 40 de minute, plus 1 ora pentru racire
Timp de gatit: circa 12 minute

Ingrediente:

340 g cartofi fainosi, descojiti si taiati bucati
340 g file de cod
zeama de la 1 limeta
2 lingurite de pasta thailandeza de curry rosu (sau praf de curry obisnuit)
3 cepe verzi, feliate subtire
3 catei de usturoi, tocati
3 linguri de coriandru proaspat, tocat
1 lingurita de radacina de ghimbir proaspata, tocata
4 linguri de faina
2 oua, batute usor
100 g pesmet proaspat
2 linguri de ulei de masline extravirgin
Sos de miere si limeta
zeama de la 3 limete
2 linguri de miere
1 lingura de radacina de ghimbir proaspata, tocata
2 lingurite de sos de soia
3/4 lingurita de pasta de curry rosu
1 ardei moderat de iute, feliat subtire
Salata
1 laptuca, taiata fideluta
1/2 castravete, taiat cubulete
15 g frunze proaspete de menta, taiate fin

Preparare:

Se pun cartofii intr-o cratita si se toarna peste ei apa clocotita, cat sa-i acopere cu 5 cm. Se da din nou in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierb cartofii 15-20 de minute, sau pana cand devin fragezi. Se scurg, apoi se sfarama.

In rastimpul cat fierb cartofii, se pune egrefinul intr-o cratita adanca, cu indeajuns de multa apa cat sa-l acopere, si se adauga jumatate din zeama de limeta. Se da in clocot, apoi se reduce flacara si se fierbe pestele molcom timp de 1 minut. Se ia cratita de pe foc, se acopera si se lasa egrefinul sa se raceasca in lichid, 4-5 minute. Se scurge si se desface carnea in bucatele, cu o furculita, aruncand pielea si oasele.
Se amesteca pestele si cartofii cu o furculita, se adauga iarba de lamaie, pasta de curry, ceapa verde, usturoiul, coriandrul, ghimbirul, sare (dupa gust) si restul de zeama de limeta.
Se pune faina intr-o farfurie, ouale batute intr-o alta farfurie, iar pesmetul, pe cea de-a treia. Se ia circa 1 lingura din mixtura de peste si se modeleaza ca o buleta sau chifteluta. Se tavaleste mai intai prin faina, se scutura, apoi se inmoaie in ou si, la final, se trece prin pesmet, intorcand buleta si presand-o ca sa se acopere uniform. Se repeta operatiunea, pana la obtinerea a 24 de bulete. Se lasa la racit 1 ora.
Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie neaderenta, in care se prajesc primele 12 bulete de peste la foc moderat, timp de 3 minute pe fiecare parte, sau pana cand se rumenesc si devin crocante. Se scot si se pastreaza la cald cat timp se prajeste si restul de bulete, in uleiul ramas.
Intre timp, se prepara sosul. Se pun toate ingredientele intr-o craticioara si se incalzesc usor, timp de 1 minut. Nu se dau in clocot. Separat, se amesteca laptuca maruntita, castravetele si menta, pentru salata. Se aranjeaza buletele de peste pe farfurii individuale, langa salata; alaturi, in cate un vas mic, se serveste sosul.

Avantaje:

• Cercetari recente sugereaza ca usturoiul ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si inhiba formarea cheagurilor, reducand astfel riscul de congestii cerebrale si atacuri cardiace.
• Mierea a fost folosita inca din Antichitate ca aliment, indulcitor si conservant. Este mai dulce decat zaharul, gratie continutului de fructoza, si are – la aceeasi cantitate – mai putine calorii, datorita continutului de apa.

Cateva idei:

• Pentru bulete in stil oriental, cu un sos de lamaie si menta, folositi fileuri proaspete de somon in locul celor de egrefin. Inlocuiti zeama de limeta cu zeama de lamaie, iar in loc de iarba de lamaie si pasta de curry thailandeza, folositi 1/2 lingurita de chimion macinat, 1/2 lingurita de paprika si putin sos Tabasco, sau piper de Cayenne, dupa gust. Pentru sos, amestecati 3 linguri de maioneza (din cea care are un continut redus de grasimi, pentru a fi mai sanatoasa) si 3 linguri de iaurt, zeama de la 1 lamaie si 2 linguri de menta proaspata, tocata marunt.
• Carnea de crabi – proaspata sau din cutie – poate inlocui o parte sau chiar toata cantitatea de egrefin. Cea din cutie trebuie scursa bine in prealabil.
</p>
Vote it up
164
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza