Budincuta cu miere si portocale

O reteta usoara, la care straturile de portocala adauga un gust delicios, citric. Se poate prepara si cu kumquat, daca gasesti
 
<p>
Portii 6
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 1 3/4 ora

Ingrediente:

2 linguri miere
150 g firimituri fine de paine alba proaspata
100 g zahar brun
50 g faina care creste singura
1 lingurita praf de copt
1 ou batut
2 linguri lapte semidegresat
30 g unt la temperatura camerei
225 g portocala feliata

Crema
2 oua
1 lingura zahar
300 ml lapte semidegresat
1 lingurita extract de vanilie

Preparare:

Se pune mierea pe fundul unui castron de 900 ml, pentru budinca, si se inclina ca sa imbrace jumatatea inferioara a vasului. Se pune deoparte.

Se pun firimiturile intr-un castron mare. Se amesteca cu zahar, faina si praf de copt. Se adauga oul, laptele si untul si se amesteca pentru a obtine o mixtura ca cea de chec.
Se pune un sfert din mixtura pe fundul castronului captusit cu miere si se aranjeaza deasupra jumatate din feliile de kumquat. Se adauga jumatate din mixtura ramasa, iar peste ea se aranjeaza feliutele de kumquat ramase. Se termina cu ultima portie de mixtura si se netezeste suprafata.
Se da in clocot apa dintr-un steamer sau o oala adanca. Se acopera castronul cu budinca cu folie de aluminiu si se asigura bine cu o sfoara legata strans pe circumferinta castronului, sub buza. Se foloseste putina sfoara pentru a improviza un maner. Se pune budinca in steamer. Apa nu trebuie sa acopere mai mult de jumatate din inaltimea castronului. Se acopera steamerul si se gateste budinca, in aburi, timp de 1 3/4 ora, completand apa daca este necesar.
Cu circa 20 de minute inainte de a servi desertul, se prepara crema de oua. Intr-un castron, se bat ouale cu zahar si 3 linguri lapte. Se pune restul laptelui intr-o cratita cu fund gros si se incalzeste pana ce incepe sa bolboroseasca langa peretii cratitei. Se toarna laptele fierbinte peste oua, amestecand, apoi se scurge mixtura inapoi in cratita. Se gateste la foc mic, cu capac, pana ce crema se ingroasa indeajuns ca sa adere la fundul lingurii, formand un strat subtire. Nu trebuie sa fiarba. Se incorporeaza extractul de vanilie.
Cand budinca este gata, se scoate cu grija din steamer, ridicand castronul cu ajutorul manerului de sfoara. Se indepar-teaza folia de aluminiu, se pune o farfurie peste castron si se rastoarna. Scuturand usor, cu grija, budinca va cadea din castron pe farfurie. Se serveste fierbinte, cu crema de oua.

Avantaje:

• Kumquat are o aroma mai subtila. Nu este cu adevarat un fruct citric, dar este inrudit cu acestea. Asa ca nu este surprinzator faptul ca este o sursa excelenta de vitamina C. Desi nu se mai crede ca aceasta vitamina are un efect direct in combaterea racelii, ea ajuta la mentinerea imunitatii organismului si poate modifica gravitatea si durata infectiilor.
• Laptele aduce calciu si fosfor, importante pentru sanatatea oaselor si dintilor, ca si proteine si multe dintre vitaminele B.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
327
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza