Budinca englezeasca

Aceasta prajitura este simplitatea insasi si e plina de fructe de padure, perfecta pentru o zi de toamna

 

Portii 6
Timp de preparare: 20 de minute, plus 2 ore macerarea si 8 ore racirea

Ingrediente:

600 g amestec de fructe de vara (zmeura, afine, coacaze rosii, capsuni feliate)
2 piersici coapte sau nectarine curatate de samburi si taiate cubulete
3 linguri zahar, sau dupa gust
150 ml suc de coacaze
8 felii subtiri de paine alba, circa 200 g in total, preferabil veche de 1–2 zile

Pentru servit (optional):

smantana dulce cu continut redus de grasimi

Mod de preparare:

Se zdrobesc individual diferitele tipuri de fructe. Se pun toate fructele intr-un castron mare impreuna cu zaharul si sucul de coacaze; se amesteca bine. Se lasa la macerat 2 ore.

Se taie coaja feliilor de paine, iar miezul se taie fasii sau triunghiuri. Se aranjeaza bucatile de miez ca sa acopere uniform fundul si marginile unei cratite de 1 litru, pastrand deoparte o cantitate suficienta pentru topping. Se umplu cu grija orice gauri, folosind bucatele de miez.

Se pun deoparte 3–4 linguri de suc de la amestecul de fructe, apoi se toarna cu grija amestecul in cratita captusita cu miez de paine. Se asaza peste fructe feliile puse deoparte. Se acopera cu o farfurie care se potriveste bine intre marginile cratitei, asezand-o direct pe paine, dupa care se plaseaza o greutate deasupra, cum ar fi o cutie de conserve. Se pune cratita in frigider si se raceste 8 ore, sau peste noapte.

Pentru a servi budinca, se rastoarna cu grija pe un platou. Se foloseste sucul de fructe pus deoparte ca sa se toarne peste partile de paine care nu s-au colorat inca. Se serveste cu smantana, optional.

Cateva idei:

• Folositi o paine imbogatita, cum este challah evreiasca, sau briosele, in locul painii albe.
• Pentru a prepara o budinca de toamna, inlocuiti painea alba cu paine cu stafide, iar in loc de fructe de vara si piersici, folositi 2 mere mari de desert taiate cubulete, 2 pere taiate cubulete, 30 g stafide sultanine, 30 g coacaze uscate si 50 g caise uscate si tocate. Puneti fructele intr-o cratita cu 300 ml suc de mere si 1 1/2 lingurita scortisoara. Dati totul in clocot, apoi fierbeti cu grija 5–7 minute, pana ce merele se fac fragede. Turnati mixtura in forma captusita cu miezul feliilor de paine, ca la pasul 3. Serviti budinca decorata cu persimmon taiat cubulete si/sau presarata cu seminte de rodie, daca preferati.

Avantaje:

• Zmeura, coacazele rosii si capsunile sunt surse excelente de vitamina C (afinele sunt doar o sursa buna). Aceasta vitamina nu este doar un antioxidant cu rol important in prevenirea bolilor de inima, dar este esentiala pentru vindecarea ranilor si rezistenta la infectii.
• Cu continut scazut de grasimi si ridicat de carbohidrati si fibre, aceasta budinca este un desert delicios intr-o dieta sanatoasa.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

Vote it up
252
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza