Budinca de zmeura

Versiune a unei retete populare in Anglia, cu gust de ciocolata si modernizata cu mai multe fructe si mai putin zahar

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15–20 de minute, plus 20 de minute odihna
Timp de gatit: 35–45 de minute

Ingrediente:

3 oua
85 g zahar tos
300 ml lapte semidegresat
2 linguri cacao
50 g firimituri de paine proaspata
2 linguri jeleu de coacaze
150 g zmeura, plus o cantitate pentru decor
15 g fulgi de migdale

Preparare:

Se sparge 1 ou intr-un castron. Se separa celelalte 2 oua, adaugand galbenusurile in castron, alaturi de oul intreg, si punand albusurile deoparte, pentru bezea.

Se adauga 30 g zahar in castronul cu oul intreg si galbenusuri si se bat bine pana ce sunt amestecate omogen. Se pun laptele si cacaoa intr-o cratita si se incalzesc pana la punctul de fierbere. Se adauga mixtura de galbenusuri, dupa care se adauga firmiturile.

Se toarna amestecul in 4 forme mari, de sufleu, sau intr-un vas adanc, termorezistent, si se pune deoparte 20 de minute, ca firimiturile sa absoarba o parte din lichid. Se incalzeste cuptorul la 160°C.

Se coace baza budincii, 20 de minute pentru formele de sufleu, sau 30 de minute pentru vasul mare.

Intre timp, se incinge jeleul de coacaze intr-o cratita, pana se topeste. Se adauga zmeura si se zdrobeste usor cu dosul unei linguri, ca sa se combine cu jeleul topit. Se incalzeste usor 2 minute, apoi se lasa sa se raceasca.

Se bat albusurile de ou pana se intaresc. Se adauga restul de 55 g de zahar si se continua batutul pana ce bezeaua este lucioasa. Se pune mixtura de zmeura peste budinca. Deasupra ei se aranjeaza bezeaua, cladindu-o cu grija si rasucindu-o ca sa faca un mot. Se presara deasupra fulgi de migdale.

Se coace circa 15 minute, pana ce bezeaua este usor rumenita. Se serveste imediat, ornata cu cateva fructe de zmeura.

Cateva idei:

• In loc de zmeura si jeleu de coacaze, folositi un amestec de caise proaspete tocate si gem de caise sau caise uscate fierte in putin suc de mere. Folosirea caiselor uscate va creste continutul de fier.
• Omiteti praful de cacao si aromati crema cu 1/2 lingurita nucsoara proaspat macinata sau cu amestec cinci-condimente.
• Presarati pe bezea alune tocate, in loc de migdale.

Avantaje:

• Zmeura nu aduce doar o cantitate mare de vitamina C (32 mg la 100 g), dar contine, de asemenea, vitamina E, solubila in grasimi. Vitamina E este un antioxidant important, gasit si in vegetale ca spanac si broccoli, ca si in uleiuri vegetale, alune si nuci. Efectele vitaminei E sunt potentate de alti antioxidanti, ca vitamina C si seleniu, prezent aici in migdale.
• Folosind la aromatizarea bazei praf de cacao in loc de ciocolata, se reduce continutul de grasimi si creste cel de fier.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
117
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza