Budinca de peste si ciuperci

O budinca de peste poate fi o delicatesa daca i se adauga creveti, ciuperci si un amestec viu colorat de vegetale gatite la aburi
 
<p>Timp de preparare: 40 de minute
Timp de gatit: 20 de minute
Se obtin 4 portii
Fiecare portie contine
490 kcal, 39 g proteine, 11 g grasimi (din care 6 g saturate), 62 g carbohidrati (din care 9 g zaharuri), 3 g fibre

Ingrediente

550 g cartofi, descojiti si taiati bucatele
4 linguri de iaurt gros, sau branza proaspata de vaca
15 g unt
1 ceapa mica, feliata
400 g file de egrefin
500 ml lapte semidegresat
2 foi de dafin
4 tulpini de patrunjel
85 g paste mici, sub forma de cochilii
3 linguri de malai
1/2 lingurita de praf de mustar
nucsoara, proaspat macinata
125 g creveti, decorticati si gatiti
85 g ciuperci, feliate subtire
3 linguri de patrunjel tocat
sare si piper

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se pun cartofii intr-o oala, se acopera cu apa clocotita si se fierb 15-20 de minute, sau pana ce se fragezesc. Se scurg bine si se sfarama, amestecandu-se cu iaurtul, sau branza proaspata de vaca; se pastreaza calzi.

Cat timp fierb cartofii, se topeste untul intr-o caserola, sau alt vas rezistent la flacara, se adauga ceapa si se gateste lent 5 minute, pana cand se inmoaie. Se pune egrefinul deasupra, se toarna in caserola 400 ml de lapte si se adauga foile de dafin, precum si tulpinile de patrunjel. Se acopera si se poseaza pestele in cuptor timp de 15 minute, sau pana cand carnea se poate desface usor.

Se fierb pastele 10 minute, sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt „al dente“. Se scurg si se lasa deoparte.

Se pun malaiul si praful de mustar intr-o cratita, se adauga restul de lapte si se amesteca, pana ce se obtine o pasta omogena. Se completeaza cu laptele folosit la posare, dupa ce a fost strecurat, si se asezoneaza cu putina nucsoara. Se da in clocot, amestecand. Se micsoreaza flacara si se fierbe molcom lichidul timp de 5 minute, sau pana ce se ingroasa.

Se rupe pestele in bucatele, aruncand pielea si oasele. Se inglobeaza in sos pestele, ceapa, crevetii, ciupercile, pastele bine scurse si patrunjelul tocat. Se pune amestecul in caserola.

Se intind cartofii sfaramati peste mixtura de peste, intr-un strat uniform, pana la marginile vasului. Se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se coace budinca 20 de minute, pana ce suprafata ei s-a rumenit. Se serveste fierbinte.

Cateva idei
• Preparati o budinca de peste cu legume. Omiteti crevetii si adaugati in sos, impreuna cu pestele si celelalte ingrediente, 115 g morcov fiert, taiat bucatele, 115 g mazare proaspata sau congelata si 3 linguri de patrunjel proaspat. Puneti deasupra cartofii, amestecandu-i cu o cantitate egala de piure de morcovi sau napi.
• Dati un gust deosebit sosului cu 1 lingura de esenta de ansoa, sau 2 fileuri de ansoa, bine scurse si tocate.

Avantaje
• Egrefinul este o sursa utila de vitamina B6. Aceasta ajuta organismul sa foloseasca proteinele ingerate si contribuie la formarea hemoglobinei, pigmentul colorat din globulele rosii.
• Adaugarea de cartofi si paste in aceasta reteta mareste continutul de carbohidrati.
• Branza proaspata de vaca are o consistenta ce variaza – poate fi fluida sau mai groasa, in functie de continutul de grasimi. Branza proaspata simpla poate fi folosita in retete ca alternativa cu un continut mai scazut de grasimi la smantana.</p>

Vote it up
137
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza