Budinca de paine, branza si ceapa

Se taie cubulete paine pufoasa, se coace cu crema de branza, praz si ceapa verde si se serveste cu salata de laptuci
 
<p>
Timp de preparare: 20 de minute
Timp de gatit: 30 de minute
Portii 4

Ingrediente

340 g paine evreiasca impletita (“challah”) sau orice paine pufoasa, veche de o zi
600 ml lapte semidegresat
3 oua
putin ardei chilli uscat zdrobit
100 g branza Emmenthal rasa
2 fire praz taiate felii subtiri
4 fire ceapa verde taiate felii subtiri
2 linguri parmezan proaspat ras
sare si piper

Preparare

Se taie painea in cubulete de circa 1 cm. Se pune painea intr-un castron mare, se toarna laptele deasupra si se lasa la muiat 15 minute.
Intre timp, se incalzeste cuptorul la 180°C (pozitia 4). Se sparg ouale intr-un castronel si se adauga ardeiul chilli, sare si piper dupa gust. Se bat putin cu o furculita. Se adauga branza Emmenthal, prazul si ceapa verde si se amesteca bine.
In cuburile de paine muiata se adauga amestecul cu oua. Se amesteca usor dar bine, apoi se toarna intr-un vas termorezistent, putin adanc, de 2 litri, uns.
Se presara branza parmezan deasupra, apoi se coace 30 de minute sau pana este pufoasa si inchegata, iar partea de sus este crocanta si aurie. Se serveste fierbinte.

Cateva idei
• Se face budinca din paine cu rosii uscate la soare si ardei. 340 g paine aromata cu rosii uscate la soare, veche de o zi, se taie felii groase. Se taie 100 g branza Emmenthal in felii subtiri si se fac sandviciuri cu branza. Se taie sandviciurile in doua, apoi se aranjeaza intr-un singur strat intr-un vas termorezistent, putin adanc, de 2 litri, uns. Se presara deasupra 3 ardei grasi, fara seminte, taiati cubulete (1 verde, 1 galben si 1 rosu). Se bat 3 oua cu 600 ml lapte semidegresat, 2 linguri pasta de rosii uscate la soare si sare, si piper dupa gust. Se toarna peste sandviciuri si se lasa sa se moaie 15 minute. Se presara deasupra cu 2 linguri parmezan proaspat ras si se coace ca in reteta principala.
• Pentru budinca din paine cu masline, in reteta de mai sus se foloseste paine cu masline in loc de paine cu rosii uscate la soare, iar pasta de rosii uscate la soare se inlocuieste cu tapenade (pasta de masline negre).

Avantaje
• Emmenthal, o branza elvetiana din lapte de vaca, are o aroma dulce si picanta. Impreuna cu celelalte produse lactate folosite aici, contribuie semnificativ la continutul total de proteine si de calciu al mancarii.
• Painea challah, care este imbogatita cu oua, este o sursa buna de carbohidrati cu amidon. Cel putin jumatate din caloriile dintr-o dieta sanatoasa trebuie sa provina din alimente cu amidon.
• La ceapa verde se folosesc atat bulbul, cat si frunzele verzi; frunzele verzi mareste cantitatea de caroten din aceasta mancare.
</p>

Vote it up
172
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza