Budinca de macaroane cu praz

Puteti inlocui nasturelul si jumatate din branza parmezan cu 3 felii tocate de bacon afumat
 

Portii 4
Timp de preparare: 40 de minute, plus 10 minute racire
Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:

675 g praz
85 g macaroane sau penne rigati (penne cu striuri)
1 lingura ulei de masline extravirgin
30 g nasturel
225 g branza de vaci, scursa
55 g branza parmezan proaspat rasa
3 oua
1 felie paine moale, cu graunte, circa 30 g
2 lingurite mustar englezesc
1/4 lingurita nucsoara proaspat rasa
sare si piper
fire de verdeata, pentru ornat
Sos de rosii:
1 lingura ulei de masline extravirgin
2 catei de usturoi pisati
500 g rosii coapte tocate grosier
6 frunze proaspete de busuioc
1 lingura otet de vin alb
1 lingurita zahar

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180°C. Se scot, cu grija, 6 straturi exterioare de la praz si se pun deoparte, dupa care se feliaza subtire ceea ce ramane.
Se da in clocot o oala mare cu apa, la foc iute. Se fierb straturile exterioare de praz timp de 3–4 minute sau pana se moaie. Se foloseste o spumiera ca sa se scoata prazul si apoi se clateste sub jet de apa rece. Se lasa deoparte. Se adauga pastele in oala, se da apa din nou in clocot si se fierb 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente. Se scurg bine.
Cat timp se fierb pastele, se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajeste prazul feliat, la foc iute, timp de 4–5 minute sau pana ce s-a evaporat tot lichidul.

Intr-un blender, se face prazul piure impreuna cu nasturelul, branza de vaci, parmezanul, ouale, painea, mustarul, nucsoara, sare si piper. Mixtura trebuie sa fie cremoasa si omogena. Se muta intr-un castron si se amesteca cu pastele bine scurse.
Se unge cu putin ulei o forma de copt si se captuseste cu fasii de praz, suprapunandu-le putin pe fundul si peretii laterali ai formei. Se folosesc 6 bucati pentru fund si partile laterale, si cate o bucata pentru fiecare capat. Se lasa ca excesul de foaie de praz sa atarne peste marginile formei. Se pune mixtura de paste in forma. Se niveleaza si se inchide cu capetele atarnande ale foilor de praz.

Se unge cu putin ulei o bucata de folie si se foloseste ca sa se acopere forma, presand-o cu degetele, ca sa se fixeze de margini. Se umple pe jumatate o tava de cuptor cu apa si se asaza forma in ea. Se da la cuptor 1 ora sau pana ce mixtura se face ferma.
Intre timp, pentru a prepara sosul, se incinge uleiul intr-o craticioara, se adauga usturoiul si se prajeste cateva secunde. Se adauga rosiile, busuiocul, otetul si zaharul si se amesteca. Se acopera si se fierb 10 minute. Se face sosul piure intr-un blender, apoi se paseaza printr-o sita fina, pentru a indeparta semintele si cojile. Se asezoneaza dupa gust.

Se scoate forma din cuptor si se lasa sa stea 10 minute, ca budinca sa se inchege bine inainte de a fi scoasa din forma. Se feliaza budinca si se serveste cu sos de rosii. Se orneaza cu nasturel.

Cateva idei:

• Inlocuiti nasturelul si jumatate din branza parmezan cu 3 felii tocate de bacon afumat. Prajiti baconul in ulei si scoateti-l din tigaie inainte de a gati prazul. Adaugati baconul la mixtura de paste. Ornati cu frunze proaspete de busuioc.
• Branza de vaci cu ceapa si arpagic se poate folosi in locul celei simple.

Avantaje:

• Prazul face parte din familia cepei. Contin vitamina E, ca si A, provenita din carotenul continut de frunzele verzi. Daca este consumat regulat, poate micsora riscul aparitiei bolilor de inima si al congestiilor.

Vote it up
299
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza