Budinca cu merisoare si banane

Un risotto dulce, ale carui boabe bogate in amidon sunt ideale pentru a obtine textura cremoasa a acestei budinci cu lapte
 
<p>Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 15–20 de minute
Se obtin 4 portii

1 litru lapte semidegresat
140 g orez de risotto
1 pastaie de vanilie despicata
30 g zahar brun
55 g merisoare uscate
55 g banane mici si uscate feliate
frunze parfumate de muscata, pentru decor (optional)
Pentru servit: coulis (sos) de fructe

Se toarna laptele intr-o cratita cu fundul gros si se adauga orezul, vanilia, zaharul, merisoarele si bananele. Se amesteca bine. Se dau in clocot la foc mediu, amestecand constant, apoi se micsoreaza flacara ca mixtura sa fiarba incet. Se gateste, amestecand frecvent, timp de 15 minute, sau pana cand budinca are o consistenta cremoasa, iar orezul este fraged.

Se scoate vanilia din budinca. Se transfera budinca in centrul unor farfurii mari, de supa. Se stropeste cu cateva linguri de coulis si se decoreaza cu frunze parfumate de muscata, daca doriti. Restul cantitatii de coulis se serveste separat.

Cateva idei
• Puteti prepara budinca de orez in avans si sa o serviti mai tarziu, dar veti avea nevoie de o cantitate suplimentara de lapte cand o incalziti, ca sa-i refaceti textura cremoasa.
• Pentru o budinca de orez cu scortisoara si stafide sultanine, inlocuiti merisoarele si bananele uscate cu 75 g stafide sultanine si folositi un rulou de scortisoara in locul pastaii de vanilie. Serviti-o cu un coulis acrisor de caise, preparat prin pasarea unei cutii, bine scurse, cu jumatati de caise in suc de mere si caise, circa 410 g, adaugand indeajuns suc ca sa se obtina un sos omogen.

Avantaje
• Laptele este unul dintre cele mai hranitoare alimente. Este bogat in calciu, esential pentru sanatatea dintilor si oaselor, si este si o sursa buna de proteine.
• In cazul in care nu gatiti pentru copii aflati sub varsta de 2 ani, care au nevoie de lapte nedegresat, este o idee buna sa urmati o dieta sanatoasa cu lapte semi-degresat, pentru a reduce cantitatea de grasimi saturate.
• Merisoarele, bananele si orezul maresc continutul de carbohidrati al acestei retete si vin, in plus, cu o mare varietate de vitamine.</p>

Vote it up
171
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza