Budincă de macaroane cu praz

Este o alegere perfectă pentru cei care vor să gătească și altceva decât carne

 

Porții 4

Ingrediente:

700 g praz

100 g macaroane sau penne rigati (penne cu striuri)

1 lingură ulei de măsline extravirgin

225 g brânză de vaci, scursă

55 g brânză parmesan, rasă

3 ouă

1 felie pâine moale, cu grăunțe

2 lingurițe muștar

1/4 linguriță nucșoară rasă

sare și piper

 

Sos de roșii

1 lingură ulei de măsline

2 căței de usturoi pisați

500 g roșii tocate grosier

6 frunze proaspete de busuioc

1 lingură oțet

1 linguriță zahăr

 

Mod de preparare:

1. Se încălzește cuptorul la 180°C. Se scot, cu grijă, 6 straturi exterioare de la praz și se pun deoparte, după care se feliază subțire ceea ce rămâne.

2. Se dă în clocot o oală mare cu apă, la foc iute. Se fierb straturile exterioare de praz până se moaie. Se scoate prazul și se clătește sub jet de apă rece. Se lasă deoparte. Se adaugă pastele în oală, se dă apa din nou în clocot și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine.

3. Cât timp se fierb pastele, se încinge uleiul într-o tigaie și se prăjește prazul feliat, la foc iute, timp de 4–5 minute.

4. Într-un blender, se face prazul piure împreună cu brânza de vaci, parmezanul, ouăle, pâinea, muștarul, nucșoara, sare și piper. Mixtura trebuie să fie cremoasă și omogenă. Se mută într-un castron și se amestecă cu pastele bine scurse.

5.Se unge cu puțin ulei o formă de copt și se căptușește cu fâșii de praz, suprapunându-le puțin pe fundul și pereții laterali ai formei. Se pune mixtura de paste în formă. Se nivelează și se închide cu capetele atârnânde ale foilor de praz.

6. Se unge cu puțin ulei o bucată de folie și se acoperă forma, presând-o cu degetele, ca să se fixeze de margini. Se umple pe jumătate o tavă de cuptor cu apă și se așază forma în ea. Se dă la cuptor 1 oră sau până ce mixtura se face fermă.

7. Între timp, pentru a prepara sosul, se încinge uleiul într-o crăticioară, se adaugă usturoiul și se prăjește câteva secunde. Se adaugă roșiile, busuiocul, oțetul și zahărul și se amestecă. Se acoperă și se fierb 10 minute. Se face sosul piure într-un blender, apoi se pasează printr-o sită fină. Se asezonează după gust.

8. Se scoate forma din cuptor și se lasă să stea 10 minute, ca budinca să se închege bine înainte de a fi scoasă din formă. Se feliază budinca și se servește cu sos de roșii.

Vote it up
468
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza