Budincă de fructe, la aburi

Un desert sărac în grăsimi și bogat în arome savuroase
 

INGREDIENTE PENTRU 12 PORȚII

3 căni (550 g) mix de fructe uscate

1/2 cană (95 g) smochine uscate, tocate

1 cană (160 g) curmale uscate, tocate

3/4 cană (180 ml) suc de portocale

3/4 cană (165 g) zahăr brun

125 g unt, plus o cantitate mică pentru uns

1 linguriță de bicarbonat de sodiu (sau praf de copt)

2 ouă, bătute ușor

3/4 cană (110 g) făină cu agenți de creștere

1/2 cană (75 g) făină albă

1/2 cană (55 g) migdale pisate

2 lingurițe de pudră de curry, prăjită

1 linguriță de curcuma, măcinată și prăjită

1 linguriță de amestec de mirodenii pentru plăcintă (scorțișoară, nucșoară etc.)

2 linguri de brandy

înghețată sau cremă cu un conținut redus de grăsimi, pentru servit (opțional)

 

PREPARARE 20 minute, plus 30 minute răcire și 10 minute odihnă

GĂTIT 4 ore

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 533 kJ, 366 kcal, 5 g proteine, 10 g grăsimi (2 g grăsimi saturate), 64 g carbohidrați (52 g zahăr), 5 g fibre, 272 mg sodiu

 

Această budincă – în genul celei cu prune, tradițională de Crăciun în unele țări precum Anglia – e plină de fibre, minerale și antioxidanți, grație fructelor uscate și mirodeniilor, acestea din urmă incluzând, în mod surprinzător, pudră de curry și curcuma. Ele nu sunt sesizabile atunci când desertul este savurat, însă contribuie la bogăția generală de arome.

 

1 Combinați într-o cratiță mare, la foc scăzut, mixul de fructe uscate, smochinele, curmalele, sucul de portocale, zahărul și untul. Amestecați până când se dizolvă zahărul, apoi dați într-un clocot. Micșorați flacăra și fierbeți, fără capac, în jur de 5 minute. Presărați bicarbonatul de sodiu. Treceți compoziția într-un castron încăpător și lăsați-o să se răcească 30 de minute.

2 Adăugați la ea ouăle, cele două tipuri de făină, migdalele pisate, pudra de curry, curcuma, amestecul de mirodenii și brandy-ul; omogenizați.

3 Ungeți cu unt o formă de budincă de 2 litri. Răsturnați mixtura în ea. Tăiați un cerc din hârtie de copt, cu aproximativ 10 cm mai mare în diametru decât forma. Faceți un pliu de 4 cm în centrul cercului. Așezați cercul peste budincă, apoi fixați capacul formei.

4 Așezați forma într-o oală mare. Turnați apă clocotită, cât să ajungă până la jumătatea înălțimii formei. Acoperiți fest oala cu un capac și dați apa în clocot, la foc iute. Micșorați apoi flacăra și fierbeți molcom 4 ore sau până ce o scobitoare inserată în mijlocul budincii este extrasă curată. Completați cu apă, dacă e necesar, ca să-i mențineți nivelul.

5 Lăsați budinca în formă 10 minute, apoi răsturnați-o pe un platou. Serviți-o, dacă doriți, cu înghețată sau o cremă.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Plisați cercul de hârtie de deasupra budincii, pentru ca hârtia să se poată întinde, pe măsură ce budinca va crește în timpul gătitului.

Ca să prăjiți pudra de curry și curcuma, puneți-le într-o crăticioară, la foc mic, și gătiți-le, amestecând continuu, până ce încep să miroasă puternic. Luați-le de pe foc și transferați-le într-un castron, să se răcească.

Puteți păstra acest desert într-un recipient închis ermetic, în frigider, până la 6 săptămâni – sau 8 luni, în congelator. Pentru a-l reîncălzi, lăsați-l să stea 6 ore la temperatura camerei, apoi acoperiți-l cu folie de plastic și băgați-l în cuptorul cu microunde, reglat la intensitate medie, pentru 10-12 minute.

Vote it up
214
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza