Brusturele e util in afecţiuni ale pielii

In medicina tra­­ditionala, radacina de brusture era folo­­sita mai ales la curatarea sangelui
 

Larg raspandit in emisfera nordica, brusturele este privit de obicei ca o buruiana. Planta creste pe marginea drumurilor si pe santierele de con­­struc­­tii, ajungand pana la inaltimea de 1 m. Inflorescentele plantei, aco­­perite de carlige mici, ascutite, care agata blana si hainele, i-au inspirat pe inventatorii sistemului de prindere Velcro (cu arici).

Parti utile - radacinile si frunzele:
• Radacina zbarcita, maro-cenusie, are interiorul albicios si tare.
• Planta se re­­coltea­­za in iulie, inainte de a se deschi­­de florile.
• Radacina se foloseste mai ales la prepararea de extracte si pul­­beri; frunzele cu gust amar se folosesc in infuzii.
• In medicina plantelor, brus­­turele este combinat adesea cu alte plante.

Compusi activi. Radacina de brusture sto­­cheaza un glucid vegetal numit inu­­li­­na, cu gust dulce. Ea contine si com­­pusi antibacterieni si antifungici. Frun­­ze­­le contin arctiopicrina, o substanta amara, care imprima gustul caracteristic al plantei.

Utilizari medicinale. In medicina tra­­ditionala, radacina de brusture era folo­­sita mai ales la curatarea sangelui si la tratarea eczemelor si a psoriazisului. Cataplasmele cu frunze erau aplicate pe articulatiile reumatice dureroase.

Azi, planta este inca folosita pentru afec­­tiuni ale pielii: frunzele sunt pres­­cri­­se topic in creme sau lotiuni pentru pie­­lea crapata, julituri si muscaturi de insecte, iar radacina este administrata intern pentru afectiuni asociate cu pie­­lea grasa, precum acneea sau furun­­cu­­lele. Radacina are efect diuretic si pur­­gativ, ajutand la eliminarea produsilor de excretie. Poseda proprietati anti­­bac­­te­­riene si antifungice. Ea scade glice­­mi­­a si are potential in tratarea diabetului. Extractele de radacina au efecte estro­­genice si se pot dovedi utile in tratarea problemelor menstruale.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul afectiunilor pielii – acnee, pete, furun­­cu­­le, panaritii Infuzie: Puneti 5 g de frunze uscate la 1 l de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute. Beti 2 cani pe zi. Capsule (350 mg de pulbere de radacina): Luati cate 1 capsula de 3 ori pe zi, inainte de mese, cu un pahar de apa. Doza poate creste pana la 5 cap­­sule pe zi.
• In tratamentul eczemei, pruritului, al pielii crapate, al juliturilor si muscaturilor de insecte Creme, ungu­­ente, lotiuni: Se aplica pe piele, con­­form instructiunilor producatorului.

Vote it up
68
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza