Bruschetta cu fasole lată

Fasole boabe cu usturoi, verdețuri și ulei de măsline
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

1 kg păstăi de fasole lată (fava), cu tecile îndepărtate, sau 500 g fasole boabe congelată

3 linguri de ulei de măsline extravirgin

3 căței mari de usturoi, pisați

1/4 cană (5 g) pătrunjel proaspăt, tocat mărunt

10 frunze proaspete de mentă, tocate mărunt

8 felii groase de pâine cu maia sau pâine integrală, prăjite

piper negru, proaspăt măcinat

frunze de oregano proaspete sau uscate, pentru servit

 

PREPARARE 10 minute

GĂTIT 5 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 2 060 kJ, 492 kcal, 25 g proteine, 20 g grăsimi (3 g grăsimi saturate), 50 g carbohidrați (1 g zahăr), 22 g fibre, 335 mg sodiu

 

Fasolea lată (numită și fava) înglobează multe proteine și fibre. În această rețetă, ea este combinată cu alimente care conțin din plin antioxidanți.

 

1 Dă în clocot apă, într-o oală de mărime mijlocie. Fierbe fasolea 4-5 minute (2-3 minute, dacă e congelată), până când s-a frăgezit. Scurge-o, acoper-o cu apă rece și las-o să se răcească până ce poate fi mânuită.

2 Între timp, toarnă 1 lingură de ulei într-o oală mare și călește usturoiul 1 minut, pe flacără mică, până când devine translucid. Ia oala de pe foc și las-o să se răcească.

3 Scoate pielița boabelor de fasole, apoi adaugă-le la usturoi, în oală. Înglobațează pătrunjelul, menta și restul de ulei. Sfărâmă totul cu o furculiță, până ce fasolea este zdrobită și ingredientele s-au întrepătruns uniform.

4 Unge feliile de pâine cu această mixtură, în strat gros. Pudrează cu piper și presară deasupra frunzele de oregano.

 

SFATUL BUCĂTARULUI Cunoscută ca riganatha, aceasta este o versiune grecească de bruschetta și își trage numele de la oregano (în limba greacă, rigani), care face parte întotdeauna din preparat; celelalte ingrediente pot fi variate, în funcție de sezon. Poți folosi, în locul fasolei late, 400 g boabe de fasole cannellini sau de năut din cutie, clătite și scurse, sau poți încerca diferite combinații de ierburi.

Fasolea lată, cu excepția celei tinere și fragede, trebuie curățată de două ori: întâi se îndepărtează păstăile, apoi boabele sunt opărite, după care acestora li se înlătură pielița gri, tare.

Vote it up
205
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza