Bronsita poate recidiva

Aceasta afectiune, in general trecatoare, se instaleaza adesea dupa o raceala sau o gripa
 

Insa la unele persoane (mai ales la fumatori) bronsita este o boala grava, care recidiveaza frecvent. Simptomele acute si cele cronice sunt similare si pot fi combatute in mod eficient.

Ce este? Bronsita este o inflamatie a gatului si a tuburilor bronsice, canalele respiratorii mari care conduc la plamani. Acestea se umfla si se ingroasa, paralizand cilii, perii minusculi care captusesc caile respiratorii si inlatura praful si germenii. Mucusul care se acumuleaza provoaca tuse. Exista doua tipuri de bronsita: acuta si cronica. Bronsita acuta se caracterizeaza prin febra usoara, care dureaza cateva zile, si tuse ce dispare dupa cateva saptamani. Bronsita cronica e marcata prin accese de tuse scurte si dese, insotite de flegma decolorata, care dureaza timp de cateva luni. E posibil sa treaca si sa apara din nou.

Care sunt cauzele? Bronsita acuta rareori e cauzata de o infectie bacteriana, asa ca antibioticele nu sunt de folos. Acestea pot reduce numarul bacteriilor „prietenoase“ din organism, facand ca anumite tulpini de bacterii sa devina mai rezistente la antibiotice. Bronsita cronica apare in conditiile unei iritatii de lunga durata a plamanilor. Principala ei cauza este fumatul. Persoanele care s-au expus multa vreme la fumul de tigara, muncitorii care lucreaza in medii cu vapori chimici si persoanele cu alergii cronice sunt, de asemenea, predispuse la bronsita.

Cum actioneaza suplimentele? Un supliment zilnic cu multivitamine si minerale va poate ajuta sa evitati racelile si infectiile respiratorii, care pot provoca bronsita. Alte doua suplimente pot fortifica sistemul imunitar al organismului, stimuland totodata procesul normal de fluidizare si eliminare a flegmei. Suplimentele pentru bronsita acuta trebuie luate doar atunci cand sunteti bolnav. Suplimentele pentru bronsita cronica trebuie utilizate pe termen lung.

Vitamina C este deosebit de utila in combaterea virusurilor care ataca sistemul respirator si sprijina vindecarea tesuturilor pulmonare afectate. Luati-o impreuna cu flavonoide, niste antioxidanti puternici, cu actiune antivirala si antiinflamatorie naturala.

In cazul unei crize acute de bronsita, beti ceai de cimbru, pentru a subtia mucusul. Impreuna cu cimbrul sau separat puteti folosi si plante precum iarba mare (Inula helenium), isop, patlagina si angelica. Luati-le separat sau in amestec, conform indicatiilor din tabel despre cimbru. N-acetilcisteina (NAC), o substanta similara unui aminoacid, fluidizeaza mucusul si s-a constatat ca reduce frecventa reaparitiei bronsitei.

Plantele medicinale echinacea si astragalus pot fi folosite pentru a combate bronsita acuta. In caz de bronsita cronica sau sezoniera, incercati sa luati urmatoarele plante medicinale, prin rotatie: echinacea (200 mg extract de doua ori pe zi), astragalus (200 mg extract de doua ori pe zi), pau d’arco (250 mg extract de doua ori pe zi).

Vote it up
59
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza