Bronsita e provocata in cele mai multe cazuri de fumul de tigara

Cand renuntati la fumat, functionarea plamanilor se imbunatateste aproape imediat
 

Cand inhalati ceva ce n-ar trebui sa ajunga in plamani, precum fum de tigara, virusuri, bacterii, factori poluanti din aer si vapori de substante chimice, tuburile bronsice se inflameaza „in semn de protest“, producand cantitati mari de mucus, pentru a izola oaspetii nepoftiti. Ca urmare, incepeti sa tusiti, sa respirati greu si e posibil sa va simtiti foarte obosit. Un atac viral sau bacterian – ori expunerea la un nivel ridicat de fum sau poluare – provoaca bronsita acuta. Dar daca tusea dureaza cel putin trei luni pe an, timp de doi ani la rand, inseamna ca aveti bronsita cronica. Iata ce puteti sa faceti:

Renuntati la fumat. Fumul de tigara, de pipa sau de trabuc este raspunzator de 90% dintre cazurile de bronsita cronica. Unul dintre motive ar fi acela ca plamanii fumatorilor produc mai mult mucus decat cei ai nefumatorilor. Mucusul formeaza un invelis continuu pe peretii cailor respiratorii, favorizand cresterea bacteriilor si virusurilor. Insa cand renuntati la fumat, functionarea plamanilor se imbunatateste aproape imediat. Tusea cronica, semn al productiei excesive de mucus, cedeaza in decurs de o luna dupa renuntarea la tigari.

Evitati fumatul pasiv. Fumul de tigara irita tesuturile plamanilor, provocand inflamarea acestora si marind riscul infectiilor respiratorii. Intr-un studiu german, expunerea cronica la fumul de tigara al colegilor de serviciu a marit cu 90% riscul de bronsita cronica. Iar expunerea la fum in fiecare zi a saptamanii – cum este cazul persoanelor care traiesc alaturi de un fumator – a triplat riscul de imbolnavire.

Spalati-va des pe maini si purtati la dvs. un dezinfectant pe baza de alcool. Intr-un studiu american cu durata de doi ani, spalatul pe maini de 5 ori pe zi cu apa si sapun a redus cu 45% numarul de infectii ale cailor respiratorii superioa­re. Purtati un gel dezinfectant pentru maini in poseta, in masina, in geanta cu echipamentul de fitness sau in valiza, ca sa-l aveti la indemana daca nu va puteti spala pe maini. Studiile arata ca dezinfectantele care contin 60% alcool etilic ucid majoritatea bacteriilor si virusurilor.

Vote it up
139
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza