Broccoli, leguma antiimbatranire

Persoanele care au o carenta de vitamina K prezinta mai multe semne de imbatranire
 

<p>O echipa de cercetatori din California e de parere ca alimentele bogate in vitamina K combat efectele trecerii timpului asupra corpului uman. Astfel, printre alimentele-"minune" se numara soia, cerealele, spanacul, broccoli si varza de Bruxelles. Oamenii de stiinta au constatat ca vitamina K este un antioxidant mai mare decat vitamina E. In plus, rezultatele studiului arata ca persoanele care au o carenta de aceasta vitamina sunt mult mai expuse factorilor externi, precum mediul poluant, care isi pun amprenta asupra pielii noastre. Subiectii care aveau un nivel scazut de vitamina K in organism prezentau mai multe semne ale imbatranirii, comparativ cu participantii care aveau un nivel optim de aceasta vitamina in corp.

In acelasi timp, medicul nutritionist Mihaela Bilic spune ca broccoli contine cel mai mult fier dintre toate legumele si previne anemia la persoanele vegetariene. "Fitatii din legume scad absorbtia fierului cu 30 la suta in organismul uman, insa betacarotenul din compozitia acestei legume inlatura acest blocaj. Fitonutrientii din broccoli previn aparitia cancerului", explica dr. Bilic.

In plus, alimentele bogate in vitamina K ajuta la coagularea sangelui, la intarirea oaselor, previn calcificarea arterei rinichilor. Mai mult, ajuta si la reducerea riscului contractarii de boli cardiovasculare si cancer.

Cercetatorii americani spun ca rolul vitaminei K in organismul uman este acela de-a corecta functionalitatea anumitor proteine care regleaza calciul in organism, permitand astfel fixarea acestuia in oase, si impiedica, totodata, sedimentarea lui acolo unde nu trebuie. </p>

Vote it up
164
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza